TSA-chauffeurs eens met aanpassing Wet op personentransport
Van onze redactie
Willemstad - Na in eigen kring de plannen te hebben bestudeerd die de regering recentelijk in een document heeft vervat met als oogmerk om de verouderde wet op het personentransport te moderniseren, gaat de taxivereniging Thirty Steps Association (TSA) akkoord met de voorstellen zoals die op tafel liggen.
TSA-voorzitter Hubert Hart en zijn collega-taxichauffeur Harold ‘Joy’ Rosinda zien grote voordelen in deze plannen. In tegenstelling tot vele andere verklaringen - zelfs van personen die géén taxichauffeur zijn - hebben de twee woordvoerders van TSA begrip voor de gedachte van de regering.
Zij juichen het toe dat de overheid de wet wil moderniseren; de oude wet voldoet niet langer. Bovendien is het toerisme gegroeid en tendeert naar een doorlopende groei, maar het aantal taxivergunningen is wel tot op de dag van vandaag blijven steken op het maximum van 200; dit is al vanaf 1992 het geval en nog altijd van kracht.
Uitbreiding van de markt wordt met de dag urgenter. De praktijk leert dat er al elke dag een flinke schaarste is aan beschikbare taxi’s om tegemoet te kunnen komen aan de groeiende vraag. Dat is er de oorzaak van dat klanten - in de meeste gevallen toeristen - te lang moeten wachten om een taxi te krijgen.
Doorgaan met 65 jaar
Een groot voordeel, als de wet van kracht wordt zoals de plannen er nu bijliggen, is dat de taxichauffeurs er niet mee hoeven op te houden als zij de leeftijd van 65 jaar bereiken, wat onder de huidige wet wel het geval is. Hart: ,,Nu is het zo dat als ik 65 word, dan mijn vergunning verloopt en ik geen taxi meer mag besturen. Van de een op de andere dag mag dat niet meer. Ik wil zélf beslissen wanneer ik wil stoppen met werken.”
Volgens het regeringsplan kan elke taxichauffeur met vergunning een bedrijf worden, een nv of bv. Dat betekent dat als hij of zij 65 wordt, het bedrijf doorgaat en dat de chauffeur zijn of haar werk kan blijven uitoefenen zolang die over een geldig rijbewijs beschikt.
Hart vervolgt: ,,Als het bedrijf eenmaal is opgestart, dan kan dat een aanvraag doen voor meer nummerplaten voor taxi’s; allemaal onder de vlag van het bedrijf. In dat geval wordt het wel nodig om, naast de aanvraag voor meer nummerplaten, een ‘businessplan’ te overleggen. Bovenop dit alles komt nog dat de dag dat de taxichauffeur ermee op wil houden, het bedrijf een reële economische waarde op de markt vertegenwoordigt en die kan dan verkocht worden aan belangstellenden.”
Ondernemerschap
Er wordt beweerd dat de taxichauffeur al een ZZP’er is. Dat blijkt echter betrekkelijk. In bepaalde zin klopt het dat hij of zij onafhankelijk is, maar dat wil nog niet zeggen dat hij of zij een bedrijf heeft. De regering wil de taxisector verzakelijken om de markt te flexibiliseren en te liberaliseren.
Wat Hart en zijn collega benadrukken is dat in deze transitiefase de chauffeurs klaargestoomd moeten worden om hun eigen zaak op te zetten en hun eigen taxionderneming te runnen.
In de huidige situatie moeten zij aan het eind van elk jaar hun belastingpapieren invullen, elk individueel. Als zij hun eigen bedrijf hebben - zeker als zij meer dan één taxi hebben rijden - dan moeten zij van het prille begin af aan weten hoe zij hun belastingzaken en andere wettelijke verplichtingen moeten voldoen.
Collega Rosinda meldt dat deze plannen uitstekend overeenkomen met de denkwijze van TSA: ,,Daar bovenop hebben wij het innovatieve platform, dat 24-7 Taxi heet, omarmd. Dat heeft geleid tot een toename in het aantal ritten en meer werk. Kortom: in meer inkomsten. En wij kunnen gebruikmaken van moderne systemen om efficiënter te rijden, hetgeen onze klanten ten goede komt. Bijvoorbeeld van hun centrale die de hele dag door toegankelijk is en continu contact onderhoudt met de chauffeurs die bij ons zijn aangesloten.”