‘Logistieke problemen de oorzaak’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In veel landen is de nieuwe vaccinatieronde tegen covid al geruime tijd op gang. Maar op Curaçao is de eerste prik nog altijd niet gezet. Irálice Jansen, hoofd Infectieziektenbestrijding (IZB) van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), spreekt in een gesprek met het Antilliaans Dagblad de hoop uit om het liefst dit jaar nog te kunnen starten.

vaccin2,,Maar helaas heb je niet alles in handen”, zo zegt zij. De status van dit project veranderde eind november van ‘we weten nog geen datum, maar in ieder geval nog dit jaar’, naar ‘de vaccinatieronde start op maandag 11 december’. Die datum is dus niet gehaald.
Desgevraagd laat een woordvoerder van het Nederlandse RIVM weten dat de vaccins ‘binnen één à anderhalve week’ naar het eiland zullen worden verstuurd. Op basis hiervan lijkt het nagenoeg onhaalbaar om nog voor de jaarwisseling de eerste vaccinatie toe te dienen en zou het niet eerder dan januari worden.
De oorzaak van deze vertraging heeft - net als de vorige vertraging - te maken met logistieke factoren. Jansen legt uit: ,,Men kan stap Z - het daadwerkelijk inzetten van de vaccins - niet doen als stap X en Y - logistieke zaken - niet rond zijn.”
Waar de kink dan precies in de kabel zit, wordt in het gesprek met Jansen niet duidelijk. In een op 20 november door Melissa Arias, hoofd Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) bij GMN, aan Gezondheidsminister Javier Silvania (MFK) verzonden brief, is wel te lezen welke stappen toen nog moesten worden afgerond, teneinde te kunnen beginnen aan de vaccinatieronde. Op dat moment was het covidvaccin al wel besteld, was er een generator geplaatst bij de opslaglocatie in Zakitó en was het dak van de wachtruimte van IZB gerepareerd.
Aandachtspunten die toen nog moesten worden afgerond, waren onder meer het verhuizen en kalibreren van vriezers en koelkasten om het vaccin in op te slaan, het aanmelden van het vaccin bij de Inspectie en het vragen van goedkeuring bij het Nederlandse RIVM. Het ligt in de lijn der verwachting dat ten minste één van deze stappen vertraging heeft opgelopen.
Een concrete startdatum kan dus nog niet worden genoemd en vorige week en op de Facebookpagina van GMN werd de bevolking opgeroepen om nog even geduld te hebben.
Niet alleen binnen de Curaçaose bevolking is de onzekerheid groot - bij deze krant komen hier vragen over binnen, en ook op sociale media is dit een onderwerp dat regelmatig terugkomt -, ook de Curaçaose Huisartsenvereniging (CHV) laat, bij monde van voorzitter Jerry Semper, desgevraagd weten: ,,Van GMN hebben we begrepen dat de datum om te beginnen nog niet bekend is.” En ook Bram Niessink, voorzitter van de Vereniging Apothekers Eigenaren (VAE) zegt hier niets over te weten.
Zodra alle seinen op groen staan, kunnen de bekende ‘risicogroepen’ hun nieuwe covidvaccinatie toegediend krijgen. Jansen vertelt dat dit - net als in het najaar van 2022 - kan op de locatie van de uitvoeringsorganisatie G&GZ (voorheen GGD) op Piscaderaweg 49 in Zakitó.
Ook aan mensen die hier niet eenvoudig zelf naartoe kunnen komen is gedacht. Op de eerste plaats betreft dit de bewoners van instellingen, zoals bejaarden- en verpleeghuizen. Sinds september is er volgens Jansen contact met deze locaties, om te kijken wie er gevaccineerd wil worden. ,,Tot een week geleden hebben ongeveer vier tehuizen hun aantallen doorgegeven”, aldus Jansen, die benadrukt dat het vaccinatiepersoneel bij deze mensen langsgaat.
Daarnaast bestaat er volgens haar de mogelijkheid, afhankelijk van de animo onder de bevolking, om - verspreid over het eiland - in drie wijken tijdelijke priklocaties te openen.
Hoeveel mensen er in totaal recht hebben op een vaccinatie, kan Jansen niet direct zeggen. Wel weet ze te vertellen dat in het najaar van 2022 tot en met begin 2023 ongeveer 4.500 personen een prik hebben gehaald. Hierbij benadrukt ze dat telkens de interesse in een vaccinatie gepeild wordt en dat die dit najaar wat minder is dan een jaar eerder.
Naast de risicogroepen, heeft ook zorgpersoneel toegang tot de coronaprik. ,,In september is de interesse gepeild bij een groep zorgpersoneel; deze was laag”, vertelt Jansen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.