De bouwactiviteiten vinden plaats van 2026 tot 2028

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Als bijdrage aan de financiering van de bouw van een nieuwe kraamkliniek heeft de overheid 1,2 miljoen gulden gealloceerd op een speciale rekening van Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab).

kraamkliniekDat wordt duidelijk in een brief die de minister van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Javier Silvania (MFK), heeft geschreven aan de directeur van de Kraamkliniek, Glenn Bryson.
Maar de nieuwe kraamkliniek vormt onderdeel van een groter project genaamd ‘Gebiedsontwikkeling Colon’ waarvoor met goedkeuring van de ministerraad een bedrag van 12,5 miljoen gulden verspreid over 2023-2024 wordt uitgetrokken.
Over de tijdsplanning schrijft de minister dat de investeringsnota voor de integrale gebiedsontwikkeling van Colon (met aangepaste grondexploitatie, tijdsplanning en financieringsplan) door Domeinbeheer in 2024 aan de Raad van Ministers zal worden voorgelegd. De sloopwerkzaamheden zullen naar verwachting in 2025 plaatsvinden gevolgd door de conditionering van de bouwgronden en de bouw in 2026 tot 2028.
De directeur van Domeinbeheer wordt gemachtigd om over het bedrag van 12,5 miljoen gulden te beschikken om binnen de kaders van Gebiedsontwikkeling Colon, de bouw van de nieuwe kraamkliniek voor te bereiden en mogelijk te maken, zo legt de minister aan Bryson verder uit.
Domeinbeheer zal een tijdelijke projectorganisatie opzetten ‘voor de effectieve, efficiënte en transparante implementatie van de projectactiviteiten waarvoor het aanvangsbudget is bedoeld’. De 12,5 miljoen gulden is dus een aanvangsbudget dat aangewend wordt voor kernactiviteiten zoals de ontruiming en sloop van de westvleugel van het winkelcentrum Colon en bouwrijp maken van de in het ontwerp genoemde delen bij Colon, maar ook de strategische aankoop van een in het ontwikkelingsgebied gelegen pand. Verder is er afstemming nodig tussen de overheid, de kraamkliniek Fundashon Duna Lus (FDL) en het Curaçao Medical Center (CMC) over de ontwikkelstrategie voor het te bouwen zorggebouw waarbinnen, conform de wensen van de drie partijen, rechten tot ruimtes aan FDL en CMC zullen worden verleend. Domeinbeheer moet ook de bouw van de nieuwe kraamkliniek voorbereiden door een programma van eisen, een businesscase en een ontwerp op te stellen en een bouwvergunning aan te vragen. Verder moet ondersteuning geboden worden bij het tot stand brengen van de financiering. Met het aanvangsbudget zal eveneens een beleidswijziging gerealiseerd moeten worden in samenspraak met de inspecteur Volksgezondheid, die het mogelijk maakt dat verloskundigen patiënten kunnen doorverwijzen naar een gynaecoloog. Daarnaast zal het ministerie van GMN zelf verhuizen en ook dat wordt door Domeinbeheer voorbereid. Tot slot is de dienst verantwoordelijk voor de aanbesteding van de bouwwerkzaamheden.
Naast de bijdrage van de overheid van 1,2 miljoen voor de bouw van de kraamkliniek zal de Stichting FDL ook particuliere donaties moeten aanwenden en zal het huidige gebouw aan de Schottegatweg Noord ter financiering ingebracht worden. ,,Fundashon Duna Lus en de Curaçaose samenleving kunnen vooruitzien op een verdere professionalisering en verduurzaming van de kraam- en verloskundige zorg”, zo besluit de minister. Eerder al schreef deze krant over de bouwplannen. Het nieuws werd voornamelijk opgetekend uit de mond van de voorzitter van de stichting FDL, Coromoto Maria. Reden voor het plan wordt door de minister nog zo verwoord: ,,Het gebouw van de Kraamkliniek in Rio Canario, gerund door Fundashon Duna Lus, is verouderd en verkeert in een slechte onderhoudsstaat. Vanuit de noodzaak om de kraam- en verloskundige zorg verder te professionaliseren en te voorzien van adequate huisvesting is in gezamenlijkheid met het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP), de uitvoeringsorganisatie Domeinbeheer, en het ministerie van GMN het initiatief ontstaan tot het bouwen van een nieuwe kraamkliniek te Colon.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.