‘Deuren moeten weer open, anders kort geding’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wie woensdag naar de apotheek wilde voor medicijnen, stond letterlijk voor een dichte deur. De apotheekhouders en hun personeel voerden actie, omdat het volgens hun de hoogste tijd is voor hogere vergoedingen.

F01OPbotikas 1Omdat de apotheken gesloten dreigden te blijven, totdat hun wensen zouden zijn ingewilligd, heeft Joram Parabirsing, Inspecteur Geneesmiddelen, de apotheken een officiële aanwijzing doen toekomen, met het bevel om onmiddellijk de deuren weer te openen. Bij niet-naleving, dreigt de Inspectie met een kort geding.

Eerder had Bram Niessink van de Vereniging van Apothekers-Eigenaren (VAE) woensdagmiddag aan deze krant laten weten dat er nog geen deal was. En zo lang die er niet is, zouden volgens hem de botika’s dicht blijven. ,,We wachten op een reactie van de regering”, zo zei hij.

Silvania laat op zijn beurt aan deze krant weten dat dat erg onverstandig zou zijn. De Curaçaose Zorgautoriteit in oprichting (CZA i.o.) gaat nu eerst onderzoek doen naar de tarieven. Voor dit onderzoek, zullen ook de apotheken hun boekhouding moeten openstellen. Pas na dit onderzoek, waarvoor de CZA i.o. 6 maanden tijd nodig heeft, zal Silvania een besluit nemen over het al dan niet aanpassen van de tarieven.

Afgelopen weekend lekten de plannen al uit dat de Curaçaose apothekers en hun personeel later deze week actie zouden gaan voeren, in de strijd om hogere vergoedingen.

Op de gesloten botikadeuren hing woensdag een briefje, met daarop hun grieven. Zo werken de apotheken nog steeds voor het tarief, de receptregelvergoeding, gebaseerd op cijfers uit 2001. Ondanks gestegen prijzen, is dit tarief nooit geïndexeerd.

Behalve deze te lage vergoeding, klagen de apothekers ook over diensten en producten die zij leveren, waarvoor ze überhaupt geen vergoeding krijgen. Genoemd worden onder meer incontinentiemateriaal, bloedsuikermeters en verpakkingsmateriaal. Ook krijgen ze geen bereidingsfee en is er geen speciaal tarief voor nachtdiensten.

De welwillendheid van de apotheekhouders, maken zij ook duidelijk op de briefjes aan de deur. Ze zeggen onder meer onder grote druk te werken door een groot tekort aan personeel, ze werken mee aan alle administratieve taken van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en ze werken mee aan bezuinigingsacties van de SVB. Dat laatste bijvoorbeeld door generieke medicatie te leveren. Dit zijn goedkopere medicijnen, die dezelfde werkzame stof bevatten als de duurdere (merk)variant.

,,Wij zijn bezuinigd tot op het bot. Ta basta awor (het is genoeg nu)!”, zo concluderen de apothekers onderaan het briefje, om af te sluiten met: ,,Wij gaan weer open als we een voorlopige verhoging van de vergoeding voor onze professionele farmaceutische dienstverlening krijgen. Het spijt ons ten zeerste.”

CMC-botika alleen voor patiënten
Voor spoedgevallen verwijzen de apothekers mensen door naar de apotheek van het Curaçao Medical Center (CMC). Het ziekenhuis liet echter om 9.30 uur op haar Facebook-pagina weten dat hun apotheek weliswaar gewoon open is, maar uitsluitend voor opgenomen patiënten en personeel. Aan mensen van buitenaf kunnen zij dus geen medicijnen verstrekken. Toch laat CMC-woordvoerder Germaine Gibbs desgevraagd weten dat woensdag rond het middaguur al 50 mensen naar de ziekenhuisapotheek zijn gegaan en rond 14.00 uur waren het er volgens haar al tussen de 150 en 200. ,,Maar die kunnen we niet helpen, anders krijgen wij een tekort”, zo legt zij uit.

Buiten een dreigend tekort in de ziekenhuisapotheek, is een belangrijker argument misschien wel dat het CMC volgens Gibbs geen vergunning heeft om medicatie te verstrekken aan mensen van buitenaf. Hiervoor bestaat geen overeenkomst met de SVB, waardoor het CMC niet betaald zou worden in het hypothetische geval dat zij wel medicijnen zouden uitgeven aan mensen die niet opgenomen zijn in het CMC, of daar niet werken.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.