Geen vervolging in ‘dollar swipe-zaak’ na afstand van 25 miljoen

Van onze redactie
Willemstad - Maduro & Curiel’s Bank (MCB) doet afstand van de opbrengst van het zogenoemde ‘dollar swipen’ door klanten op Curaçao. Het gaat in totaal om een bedrag van 25 miljoen gulden over de periode 2007-2015. Het OM zal MCB niet vervolgen voor haar rol in dit ‘dollar swipen’. Het geldbedrag komt nu ten goede aan het Land Curaçao.

MCBdealHet Openbaar Ministerie (OM) heeft gisteren bekendgemaakt dat het met de MCB deze deal heeft gemaakt. Het zogeheten onderzoek-Breton vond plaats onder leiding van het OM en is uitgevoerd door het Recherche Samenwerkingsteam (RST) met ondersteuning van het Combiteam Fiod/Politie uit Nederland. Fiod staat voor Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst.
,,Breton draaide om de vraag of MCB ruim tien jaar geleden voldoende maatregelen heeft genomen om het illegale ‘dollar swipen’ door haar klanten te voorkomen”, legt het OM uit. Basis voor het onderzoek waren de eerdere onderzoeken Cymbal (in Nederland) en Troja (op Curaçao), waarbij leden van de Curaçaose zakenfamilie Grynsztein zijn veroordeeld.
Venezolanen pinden in die tijd op grote schaal aankopen buiten Venezuela met speciale creditcards, terwijl in werkelijkheid niets gekocht werd maar zij in ruil voor hun betaling contante dollars terugkregen. Deze contante dollars waren op de zwarte markt in Venezuela een veelvoud waard.
,,Zo werden in de periode tussen 2007 en 2015 miljoenen illegale transacties verricht met Venezolaanse creditcards”, aldus het OM. ,,Deze wijdverspreide praktijk heeft geleid tot vele valsheden in de administraties van betrokken bedrijven, die ook onvoldoende toezicht hielden op de herkomst van de contante dollars. Bij MCB was bekend dat ook enkele van haar Curaçaose klanten zich bezighielden met ‘dollar swipen’.”
Het OM constateert dat MCB in het verleden haar rol als ‘poortwachter’ niet goed heeft uitgevoerd. De bank heeft vanaf 2012 maatregelen getroffen tegen het ‘swipen’ en haar compliancebeleid verder aangescherpt om zo haar rol als poortwachter beter in te vullen.
Het OM: ,,Die rol is belangrijk voor de integriteit van het financiële stelsel. Juist als systeembank rust op MCB een grote verantwoordelijkheid om bij te dragen aan een integer financieel stelsel.”
MCB doet nu afstand van de opbrengst die destijds is behaald. Het geld komt ten goede aan het Land Curaçao. ,,Het OM ziet de afdracht van 25 miljoen gulden door MCB als een passende en effectieve afdoening.”
Daarbij heeft het OM ‘rekening gehouden’ met de ernst, omvang en duur van de feiten, de meewerkende houding van MCB, het eerder door MCB getoonde inzicht en sindsdien verbeterde compliancebeleid, en dat er ruim tien jaar is verstreken sinds de feiten werden gepleegd.
,,Gelet op deze omstandigheden is het OM van mening dat er sprake is van voldoende genoegdoening voor de samenleving en een rechtsgang niets meer toevoegt”, wordt gesteld in een persverklaring.
Het onderzoek Breton werd gestart in juli 2021 en liep onder verantwoordelijkheid van het Centraal Team van het Parket van de Procureur-Generaal (PG) van Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba. ,,De zaak is met deze overeenkomst afgesloten”, aldus het OM.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.