‘Duikers mogen niet het werk van vissers verstoren’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçao Apartment Small Hotel Association (Casha) waaronder niet alleen appartementen maar ook duikscholen en autoverhuurbedrijven vallen, heeft een brief gestuurd naar alle duikcentra op Curaçao om op te komen voor de vissers.

F05 Casha komt op voor vissers cmykVerwezen wordt naar een incident waarbij onlangs visnetten door duikers zijn doorgesneden op Rif, wat tot veel verontwaardiging heeft geleid onder de lokale vissers. ,,Wij willen de duikers bewustmaken om de eigendommen van de lokale vissers te respecteren, zodat zij met z’n allen gewoon rustig hun brood kunnen verdienen”, verklaart Hans Pleij, lid van het bestuur van Casha en eigenaar van een duikschool, in een interview met het Antilliaans Dagblad.

Hij zegt nooit problemen met de vissers te hebben gehad en beweert dat hij vaker probeert te bemiddelen tussen partijen. ,,Nu heb ik ook met visser ‘Broertje’ gepraat over het feit dat zijn netten door duikers zijn vernield en heb ik mijn excuses hiervoor aangeboden.” De visser deed via de media zijn beklag over de schade die hij heeft opgelopen door wandaden van duikers. Hij zou een aanklacht willen doen om de schade te verhalen op de duikschool. Pleij vindt het onaanvaardbaar dat de vissers ‘getreiterd worden door duikers die geen respect en begrip tonen voor de manier waarop deze harde werkers aan de kost komen’. ,,Casha, maar ook de Curaçao Hospitality and Tourism Association (Chata) en het toeristenbureau CTB zijn de verantwoordelijken die de duikcentra dienen te informeren dat hun klanten, vaak toeristen, af moeten blijven van andermans eigendom. Dit omvat ook het niet beschadigen van visnetten of koralen”, vervolgt Pleij.

Volgende week maandag 9 oktober komen de betrokken partijen bijeen om de problematiek die zich al sinds enige tijd voordoet op Curaçao, te bespreken. De minister van Economische Ontwikkeling (MEO), Ruisandro Cijntje (PNP), CTB, Casha en de vertegenwoordiger van de vissers zullen allen deelnemen aan het geplande overleg. Pleij benadrukt nog eens: ,,Meer dan twee weken lang hebben vijftien vissersgezinnen géén inkomsten gehad.” De gedupeerde vissers op Rif beweren bewijs te hebben van wie hun netten heeft doorgesneden. Pleij heeft de vissers geadviseerd om naar de politie te gaan met hun bewijs en een klacht in te dienen. ,,Zolang er geen gerechtelijke uitspraak is, mag je niemand als schuldige beschouwen”, zo vindt de duikschoolhouder. Al geruime tijd constateert hij ook spanningen tussen vissers en duikers over andere kwesties, zoals het blokkeren van verkeer door het parkeren van auto’s op een manier die de doorgang voor vissers belemmert en het gebruik van privé-eigendommen van de vissers zonder toestemming. Tot slot zegt Pleij dat er een lijst is van de Stichting belasting accountantsbureau (SBAB) van 94 duikscholen, waarvan er maar liefs 50 procent illegaal opereert. Onlangs was er nog een incident van het illegaal aftappen van elektriciteit door een duikschool bij Playa Simon, waarbij de autoriteiten meteen ingrepen en de duikschool sloten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.