Hoofdlijnenakkoord over Ennia, nog geen instemming met RAft

Van onze correspondent
Den Haag - Nederland heeft Curaçao en Sint Maarten een aanbod gedaan voor herfinanciering van de coronaleningen met een gunstige rente van (indicatief) 3,1 procent en langere aflossingstijd van twintig jaar.

herfienanVoor Aruba geldt vooralsnog een rente van 6 - 8 procent. Er zitten echter nog steeds haken en ogen aan het aanbod, dat niet het meest gunstige mogelijke aanbod is.
De Landen moeten nog steeds voldoen aan een aantal voorwaarden. Na de Rijksministerraad (RMR) stuurde demissionair staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties een brief met het aanbod aan de Tweede en Eerste Kamer. De verschillen in rentepercentages verklaart de staatssecretaris doordat Nederland meer risico loopt als niet aan de voorwaarden is voldaan.
Belangrijke voorwaarde voor Curaçao en Sint Maarten is dat er een hoofdlijnenakkoord is met de Centrale Bank CBCS over Ennia. De pensioenverzekeraar krijgt een ‘forse kapitaalinjectie’ middels een lening van Nederland. Maar er is nog geen bestuursakkoord getekend, zodat het probleem nog steeds op tafel ligt.
Door het enorme vermogenstekort van de pensioenverzekeraar dreigt voor 30.000 polishouders op Curaçao en Sint Maarten een korting. Het omvallen van deze verzekeraar zal grote sociaaleconomische gevolgen hebben voor de inwoners, aldus Van Huffelen. Nederland is daarom bereid beide landen een lening te verstrekken om een doorstart mogelijk te maken en daarmee zekerheid te bieden aan de polishouders op Curaçao en Sint Maarten.
Beide landen zijn aangewezen op een lening van Nederland, omdat ze zelfstandig zo goed als geen toegang hebben tot de kapitaalmarkt. ,,Het kabinet heeft zich daartoe bereid verklaard onder voorbehoud van instemming van de Nederlandse Staten-Generaal met die leningen”, schrijft Van Huffelen zonder een bedrag te noemen, maar in de bijbehorende beslisnota wordt een bedrag van 600 miljoen euro genoemd. ,,De landen zijn bewust van de mogelijke gevolgen voor hun begroting van de gekozen oplossing en deze lening en zijn hier ook door Nederland op gewezen.”
In het akkoord zullen afspraken worden gemaakt over de juridische structuur, de governance van, en het toezicht op de nieuwe organisatie van Ennia. ,,Na ondertekening van het hoofdlijnenakkoord zal de doorstart door partijen verder worden voorbereid met het doel deze per 1 januari 2024 te implementeren.”
De coronaleningen, van in totaal 1,17 miljard euro, lopen op 10 oktober 2023 af. Aruba moet 915,5 miljoen florin aflossen, Curaçao 911 miljoen gulden en Sint Maarten 316,4 miljoen. Als de landen met het Nederlandse voorstel akkoord gaan, krijgen ze de mogelijkheid om de terugbetaling over twintig jaar te spreiden, tegen de huidige rente. Dit is nodig zodat landen belangrijke voorzieningen voor hun inwoners kunnen blijven betalen, concludeerde de RMR al vorig jaar. Anders komen de CAS-landen in financiële problemen.
Om voor de meest gunstige herfinanciering en aflossingsregeling in aanmerking te komen, moeten de landen aan een aantal voorwaarden voldoen. Niet alleen een akkoord over Ennia, ze moeten ook laten zien hoe ze de economie de komende jaren verder willen versterken. Onder meer door het opstellen van een Meerjarig Economisch Kader dat inzicht moet bieden in geplande investeringen en hervormingen. Ook vraagt Nederland om een onafhankelijke doorrekening van de herfinanciering, bijvoorbeeld door IMF of de CBCS, om de schuldenlast per land te kunnen bepalen. Van Huffelen wil dan maatwerk leveren in de afspraken over de aflossing.
Sint Maarten heeft als eerste land de doorrekening van de herfinanciering afgerond. Hieruit blijkt dat de overheidsfinanciën ook de komende jaren nog kwetsbaar zijn. Om die reden wordt de lening aflossingsvrij aangeboden en krijgt Sint Maarten de mogelijkheid de lening in een gelijkmatiger tempo af te lossen.
Naast deze algemene voorwaarden, gelden per land nog een aantal specifieke voorwaarden. Voor Curaçao en Sint Maarten is dat het akkoord over Ennia.

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.