Keuze preferred bidder valt binnen 2 weken

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Er zijn 15 oliemaatschappijen die geïnteresseerd zijn om olieraffinaderij Isla te heropenen. Binnen twee weken kiest overheidsbedrijf Refineria di Kòrsou (RdK) de twee laatste kandidaten, waarna de keuze op de uiteindelijke ‘preferred bidder’ moet vallen. Dat verklaart RdK-directeur Patrick Newton aan het Antilliaans Dagblad. De directeur is ervan overtuigd, dat het nu na vele pogingen wél zal lukken om de raffinaderij operationeel te maken.

F01 Raffinaderij Isla nov 2022 Dushi 2 cmykZijn optimisme is ingegeven door geopolitieke verschuivingen, maar vooral door de kortere contractstermijn. Het eerder vereiste 30-jarige contract is door de regering losgelaten. Ook is RdK in dit traject in gesprek met bestaande ‘echte’ oliemaatschappijen. ,,Met de versoepeling van de vereiste voorwaarden maken we de deal voor de mogelijke toekomstige operator ook aantrekkelijker. De ‘instap’ wordt korter en men hoeft zich niet meer voor 30 jaar aan een contract te binden. 5 Of 10 jaar is nu de norm. De laatste exploitant, de Venezolaanse staatsmaatschappij PdVSA had ook kortere contracten die verlengd werden”, legt Newton uit. Hij voorziet dat in de komende 20 tot 30 jaar de olieraffinaderij op Curaçao gezien de huidige ontwikkelingen naar de vraag voor olieproducten aan relevantie zal winnen. ,,De Verenigde Staten halen nu zelf ruwe olie uit Venezuela. Eerder had de grootmacht allerlei zware sancties op de regering van Nicolás Maduro gelegd. Nu is te zien dat de VS deze sancties aan het verzachten zijn”, verklaart Newton.

Het vinden van een betrouwbare partner is een gecompliceerd proces gebleken. Sinds 2013 is RdK, als eigenaar van de petroleumfaciliteiten op het eiland, op zoek naar een partner. ,,Het is niet makkelijk, maar persoonlijk geloof ik heilig hierin.”

De opstart van de raffinage-activiteiten gebeurt in drie fases. Ten eerste gaat RdK van start met de activiteiten van de Amerikaanse Global Oil. Dit oliebedrijf is gespecialiseerd in de productie van asfalt en is vooral gericht op de Amerikaanse markt. In juni tekende RdK een contract met het bedrijf. ,,De winstmarge voor dit product is heel hoog. En gezien de leuze van president Joe Biden ‘Build, Back, Better’, waarbij grote investeringen worden gedaan in de infrastructuur, met name in wegen, zal asfalt een veelgevraagd product zijn.” Door voortaan propaangas te gebruiken in plaats van asfalt bij de verbrandingsprocessen, zal de RdK ook eerder kunnen voldoen aan de stringente milieueisen, verwacht Newton. Bij het opstarten van de asfaltfaciliteiten wordt slechts 10 microgram aan zwavel uitgestoten. ,,Dat is ver beneden de norm van 40 microgram per kubieke meter dat door de World Health Organization (WHO) bepaald is. De nieuwe milieuwetgeving die aangepast is aan de WHO-norm ligt ter behandeling bij de Raad van Advies. Nog voor het einde van het jaar zal het parlement zich over de wetgeving buigen. In het eerste kwartaal van 2024 moet de productie van asfalt van start gaan.

Voor het opstarten van de tweede en derde fase van de olieraffinaderij, de ‘Crude Distiller 3’ en de CAT-Cracker plant, vindt momenteel een headhunting-proces plaats.

CPR
Het debacle rond de laatste preferred bidder Caribbean Petroleum Refinery (CPR) ligt nog vers in het geheugen. Het Openbaar Ministerie (OM) is bezig met een strafrechtelijk onderzoek naar vervalsing van bankdocumenten. De rechter in kort geding vonniste vorige week dat CPR ruim 8 miljoen dollar aan RdK moet betalen voor achterstallige huur van de opslagtanks bij Bullenbaai. Newton, wederom optimistisch, zegt verheugd te zijn met de uitspraak van de rechter. ,,Maar, de kans is groot dat CPR nooit haar verplichtingen zal nakomen. Maar we hebben 2 à 3 andere opties om de vordering te bewerkstelligen. Eén hiervan is dat wij gebruik gaan maken van ons ‘retentierecht’, waarbij RdK als eerste van de verschillende schuldeisers, aanspraak kan maken op de opbrengsten die voortvloeien uit de verkoop van de opgeslagen olie in tanks bij Bullenbaai. De CPR heeft veel interne problemen, waarbij sprake is van een bodemprocedure. Er was voor ons ook sprake van een ‘reputatie-risico’, in de CPR-zaak, waardoor we besloten over te gaan tot het beëindigen van het contract met het bedrijf op 16 juli van dit jaar”, zegt Newton ter verduidelijking. ,,Ik heb nooit noch het parlement, noch minister-president Gilmar Pisas verkeerd ingelicht omtrent de problemen tussen de RdK en de CPR. Mijn taak was de Raad van Commissarissen steeds op de hoogte te houden van de ontwikkelingen en hen te informeren over de acties die ondernomen werden door de RdK over het in gebreke blijven van de CPR wat betreft het niet betalen van de huur. Toen ik op 11 januari van dit jaar het parlement heb ingelicht over de betalingen, sprak ik de waarheid. De CPR had in november en december 2022 de huurbetalingen voldaan. Later bleek dat er om banktechnische redenen het betaalde geld bij de Maduro & Curiel’s Bank teruggestort werd op een bank in de Verenigde Staten.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.