Nationale ombudsman over Caribische studenten

Van onze redactie
Willemstad - ,,De voorbereiding en begeleiding van Caribische studenten die naar Nederland komen om te studeren wordt steeds beter”, stelt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in Nederland.

voorbereistudentDe afgelopen dagen zijn weer groepen studenten vanuit Curaçao voor een vervolgopleiding naar Nederland vertrokken. Ook van de andere eilanden - Aruba, Bonaire, Sint Maarten en de twee overige Bovenwinden - gaan er weer jongeren hoopvol richting Nederland om er een studie te volgen.
De meeste Caribische studenten komen inmiddels in aanmerking voor een Nederlandse basiszorgverzekering en zorgtoeslag. Dat concludeert de Nationale ombudsman in zijn eindrapportage over de opvolging van aanbevelingen die hij deed in het rapport ‘Kopzorgen van Caribische studenten’ drie jaar geleden.
De afgelopen jaren heeft hij de opvolging van de aanbevelingen gemonitord en aangejaagd en ziet hij ‘gelukkig verbeteringen’. ,,Toch moet er nog meer werk verzet worden om Caribische studenten op weg te helpen. Zo hebben ze hulp nodig op het gebied van huisvesting en het begrijpen van de complexe wet- en regelgeving in Nederland.”
En er zijn nog steeds problemen met het terugbetalen van de studieschuld nadat de studenten klaar zijn met hun studie. De ombudsman roept nu de ‘Regiegroep studiesucces Caribische studenten’ op om samen te werken en de situatie voor de studenten verder te verbeteren.
In 2020 deed de Nationale ombudsman onderzoek naar de problemen van studenten uit het Caribisch deel van het Koninkrijk als zij naar Nederland komen om te studeren. Hij constateerde dat de informatievoorziening en begeleiding voor studenten slecht was. Ook kregen ze voor hun vertrek naar Nederland geen Burgerservicenummer (BSN). Zonder BSN kunnen zij bijvoorbeeld geen bankrekening openen.
Daarnaast konden ze, ondanks hun Nederlands paspoort, geen gebruikmaken van een Nederlandse basiszorgverzekering. Daardoor kwamen ze niet in aanmerking voor zorgtoeslag. Studenten dachten dat zij hier wél voor in aanmerking kwamen en vroegen de toeslag toch aan. Hierdoor kwamen zij later in financiële problemen omdat zij deze toeslag moesten terugbetalen.
Tot slot zag de ombudsman dat er problemen waren bij het terugbetalen van de studieschuld na terugkeer naar de eilanden. Dit zorgde voor grote financiële uitdagingen en problemen voor de Caribisch studenten.

 

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.