Voor openingsfase The Rif met 385 nieuwe kamers

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Volgens Corendon is er helemaal geen sprake van dat er 250 Turken aan het werk worden gesteld bij de hotels op Curaçao. En zeker niet permanent.

F02 OP Corendon nog zonder The Rif DushiDirecteur-eigenaar Atilay Uslu zegt tegen het Antilliaans Dagblad dat het gaat om 142 werknemers van andere Corendon-vestigingen, waaronder ook uit Turkije, die op tijdelijke basis bij Mangrove Beach Resort en vooral het nieuwe The Rif zullen worden ingezet. ,,In april zijn ze alweer weg, want dan moeten ze weer op hun werklocaties in Europa worden ingezet.”

Uslu snapt de heisa niet. Die ontstond mede nadat Koninklijke Horeca Nederland afdeling Curaçao in een persbericht aangaf de toestemming voor 250 buitenlandse werknemers in de hospitality-sector juist te verwelkomen, doelend op Corendon.

Dat aantal blijkt niet te kloppen; het gaat om ruim honderd minder. Maar los daarvan was er ook het Statenlid Ramón Yung van de grootste regeringspartij MFK die ‘zo zijn vraagtekens zet bij’ de komst van deze seizoenarbeiders. Hij stelde hierover vragen aan minister Ruthmilda ‘Mimi’ Larmonie-Cecilia (PNP) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW). ,,Dit bericht heeft voor nogal wat commotie gezorgd in de samenleving, gezien de hoge werkloosheid en de groeiende armoede”, aldus Yung.

Uslu is niet blij met de ongenuanceerdheid. Het zit anders, zegt hij tegen deze krant. Na november gaat het tweede deel van het resortcomplex op Curaçao open. Naast Mangrove opent The Rif de deuren voor gasten, die al op grote schaal hebben geboekt.

In de opstartfase is tijdelijk meer personele ondersteuning nodig. Het gaat hooguit om enkele maanden. Volgens Corendon is hier ook wel degelijk al een aanvraag voor ingediend. Uslu benadrukt dat zijn reisorganisatie juist het liefst met lokale arbeidskrachten werkt. Binnenkort zal hiervoor een wervingscampagne worden opgestart; zelfs onder Curaçaoënaars in Nederland.

Corendon International, opgericht in 2000, telt naar eigen zeggen zo’n 4.500 medewerkers en heeft naast elf hotels in Turkije, Ibiza, Nederland en Curaçao op dit moment 36 vliegtuigen (in Europa). Dat is nog los van de moderne A350-900 toestellen, die vanaf november door middel van een wetlease-overeenkomst met het Spaanse World2Fly voor de Curaçao-vluchten van Corendon worden ingezet.

Mangrove Beach heeft 399 kamers met vijf restaurants, zeven bars en vier zwembaden. Het nieuwe hotel, waarvan de opening is gepland in december dit jaar, is gelegen naast Mangrove en zal The Rif heten. Dit resort telt straks 385 kamers en suites met zes restaurants en bars, een zwembad en zogeheten ‘swim-up pools’.

Daarnaast heeft Corendon op Curaçao ook Livingstone Jan Thiel Resort, bestaande uit 204 villa’s, appartementen en hotelkamers. ,,Corendon is uitgegroeid tot een belangrijke speler op Curaçao”, zegt Uslu. ,,We hebben ruim 600 hotelkamers, vanaf december bijna duizend.”

En, zo vervolgt de oprichter en eigenaar: ,,We ontvingen vorig jaar 52.000 hotelgasten in onze eigen resorts; samen goed voor 400.000 ‘guest nights’. In 2023 verwachten we een groei van 10 procent. Naast Nederland zijn de gasten vooral afkomstig uit Amerika.”

Via Corendon boeken circa 44.000 Nederlanders hun vakantie naar Curaçao. ,,De helft bij onze eigen resorts en de andere helft bij onze partnerhotels”, aldus Uslu, die erop wijst dat ook Curaçaoënaars via een dagpas ‘met veel plezier gebruikmaken van het Mangrove Beach Resort’.
,,We geven ook veel aan Curaçao terug”, zegt hij. ,,We investeren in Curaçao via onze hotels.” Uslu somt op: Mangrove 73 miljoen dollar; Livingstone 30 miljoen dollar; en The Rif 60 miljoen dollar.

De omzet in 2022 op Curaçao bedroeg 43 miljoen dollar, ofwel 78 miljoen gulden. ,,Onze belastingbijdrage is 12 miljoen gulden. Verder betalen wij jaarlijks lokaal aan onze leveranciers 27 miljoen gulden. We zijn ook een grote werkgever op Curaçao: we bieden nu 500 mensen een baan. Als The Rif opent komen daar nog eens 300 jobs bij. Ook indirect zorgen we voor vele banen: op de luchthaven, in de bouw, bij leveranciers en bij zakelijke partners.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.