Beleid in de maak voor andere afvalverwerking

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De vuilstortplaats Landfill bij Malpais zal over minder dan tien jaar vol zijn. En daarom is het belangrijk dat er een goed vuilverwerkingsbeleid opgesteld wordt.

malpaisDaar heeft vuilverwerkingsbedrijf Selikor nu 1.400.000 gulden voor ontvangen van de Europese Unie (EU) in het kader van het Caribische programma Resilience, Sustainable Energy, Marine Biodiversity (Resembid). Gisteren is dit uit de doeken gedaan tijdens een door de regering georganiseerde persconferentie.
Voor wat betreft Selikor wordt het geld gebruikt voor het doen van een studie naar de karakteristieken van het vuil op Curaçao. Er worden monsters genomen en er wordt gekeken waar het afval uit bestaat, zoals hoeveelheid glas, karton, papier en organisch afval. Dan wordt er een studie gedaan over wat er met de verschillende typen afval gedaan kan worden, bijvoorbeeld te gebruiken voor compost, maar ook recycling van glas en karton en mogelijk verbranding waarmee energie opgewekt kan worden. Dit alles moet leiden tot het ontwikkelen van een nationaal afvalbeleid en een zes maanden durende campagne om de bevolking bewust te maken. Het project is in januari van dit jaar begonnen en duurt tot volgend jaar maart.
,,Er moet een verantwoord milieubeleid komen en dat is prioriteit van Selikor en de regering. Kleine eilanden als Curaçao hebben beperkt ruimte voor vuilstort. Het storten van vuil op een ‘landfill’ is niet de meest gewenste vorm van vuilverwerking. Daarom moeten er verantwoorde alternatieven komen”, zo is naar voren gebracht door de milieuspecialist bij Selikor, John Amarica. ,,De burgers moeten leren op verantwoorde wijze om te gaan met vuil en dat ‘sushi’ niet alleen is om weg te gooien maar ook nog van waarde kan zijn.” Ook moet het scheiden en recyclen van afval bijgebracht worden. ,,In de toekomst zullen er mee recyclemogelijkheden zijn voor verschillende soorten afval. Doel is dat er uiteindelijk geen vuil meer gestort wordt op de landfill, maar bij verschillende ‘plants’ verspreid over het eiland. Er zullen ook meer mogelijkheden gecreëerd worden voor het starten van een recyclebedrijf, waardoor hier ook werkgelegenheid in komt”, aldus Amarica. Hij vertelt dat er al zeventien recyclebedrijven zijn op het eiland en dat deze allemaal door Selikor gesteund worden. Ook zijn er zeven of acht locaties op het eiland waar gescheiden afval ingeleverd kan worden.
Over het wekken van energie uit afval doet ook Gilmar Pisas (MFK), belast met het onderdeel Landbouw, Veeteelt en Visserij van het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), informatie uit de doeken. ,,Er wordt binnen GMN gewerkt aan beleid, waaronder ook het kunnen opwekken van energie uit afvalverbranding. Er is een groot Amerikaans bedrijf dat al met mij vergaderd heeft, en samen met Selikor en ook Aqualectra moeten plannen geconcretiseerd worden.”
Amarica geeft nog antwoord op de vraag of er in de toekomst kliko’s komen waar burgers het afval gescheiden in kunnen opslaan. ,,Dat zal te kostbaar zijn. Maar een feasibility study zal moeten uitmaken wat de beste oplossingen zijn. Zo kan naast energieopwekking door verbranding, ook uit afval methanol opgewekt worden. Met compost is eveneens het een en ander te doen.”
Er zijn vijf projecten die via het Resembid-programma gefinancierd worden. Gisteren waren daar presentaties over. Het gaat om Green Phenix, Klein Curaçao, Selikor, een assessment over voedselzekerheid en het kweken van karko’s bij Sea Aquarium.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.