Groenewoud houdt pleidooi voor kennisuitwisseling

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Dutch Caribbean Research Week is deze afgelopen week gefaciliteerd door de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) met een lezing van Margo Groenewoud van de University of Curaçao (UoC). Het onderwerp ging dan ook over wetenschap en werd toepasselijk georganiseerd door The Triangle Co-Working Community die elke maand ‘Knowledge over Lunch’-bijeenkomsten organiseert in de coöperatieve kantoor- en werkruimte aan de Hoogstraat.

F06 OPDiscussieweek over wetenschap 1bDe lezing-met-lunch werd bijgewoond door bijna dertig onderzoekers en geïnteresseerden. De lezing van Groenewoud was getiteld ‘De Nederlands-Caribische onderzoeker als niche-speler’. Zij koos het thema om met de deelnemers in gesprek te gaan over de ontwikkeling van onderzoek op de Nederlands-Caribische eilanden. ,,Daarvoor is het nodig dat we beter inzicht krijgen in het paraplu-begrip ‘onderzoek’, waarbinnen heel veel soorten bestaan, afhankelijk van het doel en de methodologie. Voor een onderzoeker individueel is het ook belangrijk om stil te staan bij je eigen ‘niche’, dus jouw unieke kwaliteiten, en hoe die in verhouding staan tot de kwaliteiten en expertise van andere onderzoekers. Alleen als je dat goed in kaart hebt kun je als collectief gaan groeien, en dat is belangrijk, juist voor onze eilanden waar extern gefinancierd onderzoek nu in de lift zit”, zo heeft Groenewoud uit de doeken gedaan.

Als insteek voor haar verhaal nam ze haar eigen ontwikkeling van promovendus in de sociale geschiedenis van Curaçao naar internationaal onderzoeker. In de afgelopen negen maanden verbleef zij in New York als Fulbright Scholar-in-Residence verbonden aan CUNY City College, waar zij onderzoek deed en gastcolleges verzorgde. De keuze om op zoek te gaan naar een ‘scholarship’, een beurs voor een buitenlands studieverblijf, was een logische stap om zich verder te kunnen verbreden en verdiepen als onderzoeker. Fulbright is een organisatie die onder andere buitenlandse onderzoekers naar de Verenigde Staten haalt om interactie te bevorderen tussen onderzoekers en om nieuwe kennis en inzichten naar de universiteiten daar te brengen. Groenewoud: ,,Het bleek een hele goede match. In de Verenigde Staten is het vakgebied van Caribbean Studies waarbinnen ik als historicus werk steeds meer transnationaal, dus gericht op historische en culturele verbanden over grenzen heen, en wordt het sterk bepaald door een grondige theoretische en filosofische basis. Maar daarbinnen ontbreekt vaak inzicht in de Dutch Caribbean.”

Het publiek herkende zich in de observaties die Groenewoud deed over samenwerking binnen de enorme diversiteit in het onderzoeksveld, en over de noodzaak van kennisuitwisseling over de verschillende ‘niches’. Er bestaat volgens de deelnemers een grote behoefte aan een plek waar over onderzoek gesproken wordt en waar vraag en aanbod samen kunnen komen.
Morgen vindt een tweede activiteit plaats in het kader van de Dutch Caribbean Research Week die gelijk aan deze behoefte voldoet. Er vindt dan een Science Cafe Happy Hour plaats vanaf 17.00 uur in de Triangle, Hoogstraat 18-22. Meer informatie en een link voor aanmelding is te vinden op de Facebookpagina van CoWorld Coworking Community Curaçao.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.