Docomomo bezorgd over kleur NAAM-gebouw

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De stichting Documentation and Conservation of the Modern Movement Curaçao (Docomomo), die zich dus inzet voor het documenteren en behouden historische gebouwen, vindt de zalmroze kleur die het gebouw van NAAM (National Archeological Anthropological Memory Management) heeft gekregen een ‘architectonische vergissing’.

DocomomonuOverigens is het niet NAAM die deze kleur gekozen heeft maar de eigenaar die het gebouw restaureert, het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC). ,,Docomomo waardeert de restauratie en de investering in de binnenstad, maar beschouwt de grondige verandering van kleur als een grote architectonische vergissing. En niet alleen aan de buitenzijde wordt het zalmroze aangebracht, maar ook de lichte kleuren op de patio van zowel wanden als deuren veranderen in donkere kleuren. Een ondernemer is van plan om het hele gebouw om te vormen tot een horecagelegenheid met een art-deco-uitstraling. De kleurkeuzes lijken daaraan gerelateerd. Echter het NAAM-gebouw is geen art-deco-architectuur. Een gebrek aan kennis en deskundigheid tijdens de voorbereiding op het vlak van de architectuurgeschiedenis”, zo wordt aangevoerd.
Uitgelegd wordt dat het gebouw is gelegen in de historische wijk Pietermaai en behoort tot de top 25 van belangrijkste modernistische gebouwen op Curaçao. Het pand wordt opgenomen in het boek ‘Modern Architecture of Curaçao 1930-1960’, dat Docomomo later dit jaar in samenwerking met de Stichting LM Publishers zal publiceren.
Docomomo: ,,Het gebouw heeft een speciale betekenis voor veel inwoners van Curaçao, omdat het vroeger diende als bibliotheek. Deze werd in 1945 geopend als Openbare Leeszaal en Bibliotheek met ook enkele kantoren. Het is een fraai voorbeeld van het ‘Nieuwe Bouwen’, een bouwstijl behorende tot de Moderne Architectuur die in de eerste decennia van de twintigste eeuw ontstond in Europa en later ook elders werd toegepast. De gebouwen in deze bouwstijl waren meestal heel licht van kleur. Het NAAM-gebouw is een aan de tropen aangepast ontwerp van de DOW-architect C.M. Bakker. Het werd in 1999 aangewezen tot beschermd monument.”
Voorzitter Ronny Lobo: ,,Stelt u zich eens voor dat morgen iemand op het idee komt om het Penha-gebouw in deze kleur te schilderen.” Hij wijst erop dat de kleur een integraal onderdeel is van de architectuur van een gebouw en van het collectieve geheugen. ,,Helaas bestaan er voor de monumenten op het eiland nog steeds geen restauratierichtlijnen met daarin onder andere advies voor passend kleurgebruik, ondanks dat Pietermaai ook deel uitmaakt van de Unesco Werelderfgoedstatus”, zo stelt Lobo verder.Docomomo4


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.