‘Land moet zorgen voor toegang voor iedereen tot water’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het overleg dat het gerecht de stichting Hende-i-Medio-Ambiente (HiMA) en het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) heeft opgelegd, is gebleven bij één bijeenkomst. Ondertussen worden nog steeds huishoudens afgesloten van water. De door het ministerie van SOAW aangedragen ‘oplossingen’ bieden geen soelaas. Dat legt Yvonne Olf van HiMA uit tegenover het Antilliaans Dagblad, nadat zij deze week een ‘akte van nadere informatie van Hende-i-Medio-Ambiente (HiMA)’ heeft overhandigd bij het gerecht.

F05 HiMA Wateroverleg SOAW stokt DushiPartijen kregen op 6 maart 2023 van het gerecht de opdracht met elkaar in gesprek te gaan om tot een oplossing te komen voor huishoudens die lange tijd verstoken zijn van water. Dat gesprek heeft op 30 maart 2023 plaatsgevonden waarbij afgevaardigden van SOAW, buurtregisseur Glendon Aniceta, HiMA-voorzitter Yvonne Olf en de advocaat van het land Shafny Vierbergen aanwezig waren. ,,Er zouden nog vervolgafspraken komen maar dat is niet gebeurd”, aldus Olf.

Er zijn vanuit SOAW wel enkele initiatieven genomen, maar daarvan vinden de leden van HiMA dat die te veel inbreuk maken op de privacy van mensen. Olf: ,,Het probleem is dat de mensen onvoldoende geld hebben om hun waterrekening te betalen vanwege hun sociale omstandigheden. Volgens internationale verdragen mag het niet zo zijn dat mensen dan afgesloten worden van water.”

En HiMA vindt dat het de verantwoordelijkheid van het land is om de toegang tot water goed te regelen. ,,Daar is het Land toe verplicht, zeker gezien de monopolypositie van Aqualectra. De overheid moet meer doen, bijvoorbeeld het aanpassen van wet- en regelgeving zodat de toegang tot water gegarandeerd wordt. Er zijn heel veel manieren om de toegang tot water te garanderen. Maar het is niet aan HiMA om te zeggen hoe dat moet”, zo verduidelijkt de voorzitter. En zij benadrukt: ,,Er worden nog dagelijks huishoudens afgesloten van water en dat wordt bevestigd in de verslagen van inspecteur van politie Aniceta.”

‘Niet alleen SOAW verantwoordelijk’
Volgens de waterpleiter zou het land in maart van dit jaar verklaard hebben dat mensen onder het minimum automatisch recht hebben op water en ook water krijgen. ,,We hebben het overal nagevraagd bij de geëigende instellingen en uren aan de telefoon gewacht voor de juiste informatie maar dit is nergens bevestigd.”
HiMA vindt ook dat het Land de fout heeft gemaakt om het waterprobleem bij SOAW neer te leggen. Olf: ,,Het gaat om een groot en ernstig breed maatschappelijk probleem waarbij ook het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN), Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS), Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en Justitie betrokken zijn. Het niet hebben van schoon water leidt immers tot gezondheidsproblemen (GMN), kinderen gaan niet naar school uit schaamte omdat ze zich niet hebben kunnen wassen (OWCS), de infrastructuur ontbreekt soms (VVRP) en regelmatig moet de politie eraan te pas komen (Justitie).”

Verder onderbouwen het Land noch Aqualectra de argumentatie dat de wanbetalers een bedreiging zijn voor de financiële houdbaarheid van het bedrijf.
Als het aan HiMA ligt moet de regering Aqualectra verbieden mensen af te sluiten van water.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.