Staatssecretaris Van Huffelen: In het kader van herfinanciering

Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Den Haag - ,,Nederland heeft zowel Curaçao als Sint Maarten gevraagd tot een oplossing te komen voor de problemen bij pensioenverzekeraar Ennia”, antwoordt Alexandra van Huffelen (D66), staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, op vragen van het Antilliaans Dagblad.

enniaDe bewindsvrouw gaf afgelopen week vanuit haar dienstwagen op weg naar Brussel een digitale persconferentie over de steun van het kabinet-Rutte aan de eilanden met een investeringsprogramma voor de economie en de energietransitie. Aan het slot meldde zij aan de drie regeringen van de CAS-eilanden (Curaçao, Aruba en Sint Maarten) brieven te hebben gestuurd in verband met de herfinanciering, om aan te geven volgens ‘welke contouren wij die herfinanciering zouden willen vormgeven’.
De inhoud van die brieven is nog geheim, maar ten aanzien van Curaçao en Sint Maarten noemde Van Huffelen daarover wel ‘dat in verband met het terugbetaalregime óók wordt gekeken naar de Ennia-problematiek’. Deze krant vroeg daarop via haar woordvoerder een nadere toelichting: Het gaat bij de herfinanciering toch om aflossing van de verstrekte liquiditeitssteun per 10 oktober aanstaande? Wat kan Van Huffelen meer zeggen over ‘de Ennia-problematiek’?
Daarop krijgt de redactie het volgende antwoord: ,,Het gaat inderdaad om herfinanciering van de liquiditeitsleningen per 10 oktober 2023”, verduidelijkt zij. Nederland heeft echter zowel Curaçao als Sint Maarten (aanvullend) gevraagd ‘tot een oplossing te komen voor de problemen bij pensioenverzekeraar Ennia’.
,,Deze problemen zijn niet alleen een maatschappelijk probleem, omdat het de oudedagsvoorziening van een grote groep van 30.000 mensen betreft, maar om die reden ook een risico voor begrotingen van de landen”, krijgt deze krant als nadere toelichting.
En: ,,Het is de bedoeling tot langjarige herfinanciering van de liquiditeitsleningen te komen die wordt afgestemd op de financiële draagkracht van de landen. Het is daarvoor van belang dat de risico’s bij de begrotingen helder zijn en wat er wordt gedaan om die risico’s te beheersen. Als een oplossing wordt gevonden voor dit probleem kunnen we tot een passende herfinanciering komen.”
Waar wordt in Den Haag, in verband met de Ennia-problematiek, rekening mee gehouden?, vraagt de redactie verder; doelend op welke omvang van een geldbedrag. Betreft het hier een extra voorwaarde van Nederlandse zijde of een punt dat wordt meegenomen in het kader van de herfinanciering? En ook: ligt er al een formeel verzoek van Curaçao (en Sint Maarten) voor Nederlandse hulp in het kader van de Ennia-kwestie?
Het schriftelijk antwoord dat hierop van Koninkrijksrelatie wordt ontvangen, luidt aldus: ,,De hoogte van het bedrag is iets dat tussen Curaçao, Sint Maarten en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) moet worden besproken. De landen hebben géén hulpverzoek aan Nederland gedaan.”
Mocht het daadwerkelijk zover komen dat de CBCS een beroep moet doen op de regeringen van de landen Curaçao en Sint Maarten, bijvoorbeeld omdat de Ennia-eigenaar blijft weigeren bij te storten of onttrokken gelden terug te storten om daarmee het solvabiliteitstekort weg te werken, ligt het voor de hand dat Nederland alsnog een hulpverzoek wordt gedaan.
Begin juni wordt in hoger beroep een belangrijk vonnis van het Hof van Justitie verwacht in de grote aansprakelijkheidsprocedure die CBCS namens Ennia tegen eigenaar Hushang Ansary en enkele voormalige bestuurders van Ennia heeft aangespannen, dat in eerste aanleg in november 2021 door CBCS/Ennia werd gewonnen met toewijzing van een schadeclaim van ruim een miljard gulden.
Mocht Ansary blijven weigeren mee te werken aan een oplossing, zou het bij een hulpverzoek aan Nederland daarom potentieel kunnen gaan om honderden miljoenen. Ter vergelijking: Curaçao ontving in verband met de coronacrisis 911 miljoen gulden aan liquiditeitssteun.

Aruba
In het geval van Aruba ‘is het belangrijk’ voor Den Haag dat in het kader van de herfinanciering ‘de Rijkswet Aruba financieel toezicht (RAft) wordt geïntroduceerd’, aldus Van Huffelen. De RAft komt dan in plaats van de huidige minder vergaande Landsverordening Aruba financieel toezicht (een rijkswet dus in plaats van een nationale wet).


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.