Gezondheidminister vraagt specialisten ‘hand op hart te leggen’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Curaçao Medical Center (CMC) stapt naar de rechter en hoopt via een kort geding duidelijkheid te krijgen over de LNT, de Landsverordening Normering Topinkomens, die ervoor zorgt dat medisch specialisten getroffen worden en nieuwe kandidaten wegblijven terwijl ze juist zo hard nodig zijn.
De leden van de Landelijke Vereniging van Medische Professionals in Dienstverband Curaçao (LVMPiL) hebben wel besloten hun acties op te schorten en naast de acute operaties ook weer electieve operaties uit te voeren.
Dat doen zij in verband met het kort geding van hun werkgever CMC, niet zozeer omdat de minister van Gezondheid, Javier Silvania (MFK), gisteren vrijwel gelijktijdig in een persverklaring de medisch specialisten opriep ‘om een hand op het hart te leggen voor de gezondheidszorg’. Zouden ze dat niet doen, dan was hij voornemens zelf ook een rechtszaak van het Land tegen de vereniging en specialisten aan te spannen.
Over het eerdere optreden van de bewindsman is CMC-ceo Gilbert Martina niet bepaald te spreken; Silvania zaait volgens de leiding verdeeldheid en met haar optreden breekt de regering de ziekenhuiszorg af. Bepaalde uitspraken zijn ook beslist niet waar, zoals dat de specialisten 1 of 2 miljoen gulden per jaar zouden willen verdienen. Het gaat ook niet om méér verdienen, maar het veiligstellen van de toegankelijkheid, continuïteit en de kwaliteit van de zorg.
De medische professionals willen - daarin gesteund door CMC - dat de LNT niet voor het ziekenhuis van toepassing is. ,,Op de zustereilanden zijn daar ook uitzonderingen voor gemaakt”, aldus directeur bedrijfsvoering en financiën Karina Lombardi. ,,In de hele rest van het Koninkrijk”, voegt Martina daaraan toe. Medisch directeur Ingemar Merkies weet te vertellen dat sinds januari met dertien nieuwe kandidaat-specialisten is gepraat, waarvan er acht voor CMC ‘verloren gingen’.
Intussen is de wachtlijst voor operaties opgelopen tot 1.842 momenteel tegen nog 1.550 begin april 2023. Het aantal wachtende patiënten loopt dus op, terwijl in het meest gunstige scenario er met de zeven OK-zalen 600 tot 700 per maand kunnen worden uitgevoerd. ,,Maar dan moet ook helemaal niets tegenzitten.”
De directie zegt ‘altijd op te komen voor de belangen van personeel’. Maar de kwestie van CBV (vakbond van verpleegkundigen) en die van medisch specialisten is zeer verschillend. In het eerste geval - waarbij Silvania openlijk partij trok voor CBV - werd op geen enkele wijze aan de arbeidsvoorwaarden getornd; in het geval van de medici is dat duidelijk wel het geval. Volgens Martina soms wel 30 tot 65 procent.
De top ‘betreurt de gang naar de rechter’, maar ‘ziet geen andere opties’ nadat ook de laatste brief aan de regering met een deadline van dinsdag niet positief werd beantwoord. ,,CMC heeft een wettelijk taak en die moeten wij waarmaken. Dat is óók van belang voor het toerisme en het investeringsklimaat” Eerst streed de directie bij het gerecht al met succes tegen de inkorting met 12,5 procent; nu moet er via een rechtszaak helderheid over de LNT komen.
De medisch specialisten die werkzaam zijn bij het CMC voeren actie, aldus de minister in een perscommuniqué, ‘omdat zij niet gekort willen worden op hun salarissen als gevolg van de in januari 2023 van kracht geworden LNT’. ,,Daarnaast vinden zij dat de kwaliteit van de specialistische zorg in gevaar komt door de LNT, doordat huidige en nog aan te trekken specialisten niet willen werken voor de in de LNT opgenomen genormeerde topinkomens”, zo vat hij de kwestie samen.
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.