Juist bewust koppeling met herfinanciering staatsleningen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De regering van Curaçao is het oneens met Cft-voorzitter Lidewijde Ongering; er is juist bewust de logische koppeling gemaakt tussen de Landsbegroting 2023 en de onderhandelingen met Nederland over de herfinanciering van de staatsleningen.

OngeringIn haar brief van 14 april jongstleden stelt de voorzitter van het College financieel toezicht (Cft) dat het Land ten onrechte een koppeling heeft gemaakt tussen de onderhandelingen over de gewenste herfinanciering van de staatsleningen en de onderwerpen ‘compensatie van tekorten, het terugbrengen/herfinanciering van de schuldpositie van het Land en (de financiering van) economisch rendabele investeringen’.
Het betrof een pittige brief, waar sommige media van maakten dat de minister van Financiën van Curaçao flink de les was gelezen. De Cft-voorzitter wordt echter geïnformeerd ‘dat de onlangs gestarte onderhandelingen over de herstructurering/herfinanciering van (een deel van) de staatsleningen ook betrekking hebben op de financiering van de nodige duurzame investeringen in de infrastructuur, gezondheidszorg, onderwijs en economische hervormingen’.
In zijn schrijven aan Ongering meldt minister Javier Silvania (MFK): ,,Het recent uitgebrachte rapport van de Commissie Schuldenproblematiek Curaçao heeft aangetoond dat om een schuldquote van 55 procent te behalen voor 2030 additionele duurzame investeringen noodzakelijk zijn.”
En: ,,Middels de door het IMF ontwikkelde aanpak ‘Financial programming’ heeft de commissie aangetoond dat voormelde duurzame investeringen zullen bijdragen aan de economische groei, wat een verlagend effect zal hebben op de schuldquote en tevens voor meer begrotingsruimte, via toenemende belastinginkomsten, zal zorgen.”
Dit biedt - zo vervolgt de responsebrief aan Cft - de mogelijkheid voor additionele schuldaflossing, verdere versterking van de economie en de mogelijkheid tot eventuele (toekomstige) verliescompensatie.
,,Gezien het voormelde vindt het Land het heel logisch dat een koppeling wordt gemaakt tussen de onlangs aangevangen onderhandelingen over de herstructurering/herfinanciering van (een deel van) de staatsleningen en de onderwerpen ‘compensatie van tekorten, het terugbrengen/herfinanciering van de schuldpositie van het Land en (de financiering van) economisch rendabele investeringen’.”
De brief van Silvania aan Ongering is nu in handen van het Antilliaans Dagblad, maar is - naar nu blijkt - al op 18 april uitgestuurd.
Het College had verder opgemerkt dat Curaçao een eigenstandige verantwoordelijkheid heeft om een realistische begroting op te stellen. De bewindsman: ,,Juist om blijk te geven aan voormelde eigenstandige verantwoordelijkheid heeft het Land voor het oplossen van de schuldenproblematiek gebruikgemaakt van de door het IMF ontwikkelde aanpak ‘Financial programming’ bij het opstellen van een investeringsplan.” Dat plan dient een ruim doel, namelijk: duurzame economische groei, armoedebestrijding en een verbeterde sociale en fysieke infrastructuur. ,,Het investeringsplan maakt onderdeel van de onlangs gestarte onderhandelingen met Nederland. De resultaten van de onderhandelingen zullen verwerkt worden in de meerjarige begroting van het Land.”
Silvania voegt eraan toe dat in het kader van het investeringsplan de Raad van Ministers in Willemstad recent heeft besloten om een meerjarige investeringsagenda (MIA) op te stellen, en een schuldaflossingsnorm te adopteren en uit te werken, waarbij extra belastinginkomsten naar schuldaflossing gaan.
Hierbij hoort het bepalen van een baseline voor de belastinginkomsten en het instellen van een reserve voor schuldaflossing die niet voor andere doeleinden kan worden ingezet. Voorts het instellen van een Project Management Bureau. Hierbij hoort het mandaat om medewerkers bij de ministeries die verantwoordelijkheid dragen voor het MIA functioneel aan te sturen.
Minister Silvania wijst erop dat de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties ‘meermalig, tijdens bestuurlijke besprekingen, heeft aangegeven bewust te zijn van het feit dat de Caribische Landen nog niet in staat zijn om de liquiditeitsleningen (direct) terug te betalen’.
Aan Cft-voorzitter Ongering: ,,In samenhang met de aanbevelingen van de Commissie Schuldenproblematiek Curaçao is het niet redelijk om een aflossing voor de liquiditeitsleningen in de begroting 2023 te verwerken.” Zodra de onderhandelingen zijn afgerond, zullen de resultaten hiervan in de begroting van het Land worden verwerkt.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.