Nulmeting: Onwenselijk dat openbaar schoolbestuur onder ministerie valt

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Curaçaose en Nederlandse onderwijsinspecties bevelen aan om de Dienst Openbare Scholen (DOS) te verzelfstandigen.

dosDat blijkt uit de nulmeting die onlangs in de Staten is aangeboden en waarover de minister nadere uitleg heeft gegeven. Er worden in de nulmeting verschillende redenen genoemd om het belang van de verzelfstandiging te benadrukken. Belangrijkste is dat DOS nu direct onder de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) valt. Dit kan tot ongelijke behandeling leiden ten opzichte van de andere schoolbesturen, zowel ten gunste als ten nadele van DOS. Een en ander is afhankelijk van welke bewindspersoon in het zadel zit, zo wordt aangevoerd. In het rapport wordt gesteld dat ‘het ongewenst is dat politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheden in dezelfde hand liggen’.
De voor- en nadelen voor DOS blijken uit de volgende tekst in de nulmeting: ,,De huidige situatie geeft de minister van Onderwijs veel invloed en zorgt ervoor dat DOS slagkracht verliest. De minister heeft de mogelijkheid het beleid op de scholen te bepalen en aanwijzingen te geven bij individuele zaken van leerlingen. In een kleinschalige samenleving waarbij het cultureel gebruikelijk is dat burgers bij bekenden aankloppen om persoonlijke belangen te behartigen, wordt de minister soms benaderd om zaken te regelen die het belang van individuen en niet van de kwaliteit van het onderwijs betreffen. Daarnaast kan het voorkomen dat de regering besluit de middelen die eerst waren toegewezen aan DOS, te besteden aan een ander doel. De mate waarin de minister van Onderwijs zijn invloedsmogelijkheden benut, hangt af van de persoonlijke instelling van de minister en kan derhalve per bewindspersoon verschillen.”
De huidige situatie kan ten koste gaan van de kwaliteit van het onderwijs en de werkomstandigheden van docenten, zo wordt aangevoerd. ,,Een voorbeeld van het effect op de kwaliteit van het onderwijs: uitstellen van een toetsweek omdat de school moest wachten totdat nieuwe toner was aangeschaft. DOS kan wel op basis van inhoudelijke expertise met de minister in gesprek gaan over genomen beslissingen. De mate waarin de minister open staat voor de opvattingen van DOS is afhankelijk van de betreffende bewindspersoon.”

Verstoorde verhouding andere besturen
De invloed van de politiek is ook ongunstig voor de relatie met de andere schoolbesturen. Uit de volgende passage van de nulmeting wordt dat duidelijk: ,,Schoolbesturen hebben op materieel en financieel vlak, maar ook op organisatorisch en onderwijskundig vlak, relatief veel autonomie in vergelijking met het schoolbestuur DOS. Dit bestuur valt rechtstreeks onder de minister van OWCS, die daarmee feitelijk het bevoegd gezag is. Hierdoor kan de schijn worden gewekt dat beleidswijzigingen worden doorgevoerd ten gunste van het openbaar onderwijs, maar ten nadele van het bijzonder onderwijs. Dit verstoort de verhouding tussen openbaar en bijzonder onderwijs. Dit risico wordt vergroot door het feit dat er weinig beperkingen worden gesteld aan de discretionaire bevoegdheid van de minister. Het is dan ook ongewenst dat politieke en bestuurlijke verantwoordelijkheid in dezelfde hand liggen.”

 

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.