Van onze redactie
Willemstad - Hoewel de Rijkswet Coho van tafel is, blijven de hervormingen - zoals vastgelegd in de Landspakketten voor Curaçao, Aruba en Sint Maarten - overeind. Dat geldt ook voor de afspraken over de werkwijze, de manier van rapporteren, de ondersteuning door Nederland en de duur van de regeling.

LandspakkettenOp donderdag en vrijdag 12 en 13 januari ‘hebben we constructief overlegd over de manier waarop we met elkaar willen samenwerken in het Koninkrijk’, zo begint de officiële gezamenlijke persverklaring naar aanleiding van het Vierlandenoverleg in Philipsburg. Deze krant deed hier al uitvoerig verslag van. Hieronder volgt de integrale verklaring.
,,Een samenwerking die gebaseerd is op gelijkwaardigheid, eigenaarschap en wederzijds vertrouwen. En die past bij de manier waarop we naar onze gezamenlijke toekomst kijken. Een samenwerking, die moet leiden tot het doorvoeren van hervormingen die bijdragen aan de weerbaarheid en duurzame ontwikkeling van de Landen.”
De standpunten van de vier landen in het Koninkrijk - Nederland, Curaçao, Aruba en Sint Maarten - zijn ‘in een open sfeer met elkaar gedeeld’. ,,Hierin is nogmaals het belang van de hervormingen, zoals vastgelegd in de Landspakketten, bevestigd. Deze gesprekken hadden tot doel nadere afspraken te maken over de wijze waarop we de samenwerking bij de uitvoering van de Landspakketten met elkaar gaan regelen.”
De landen, die aan Caribische zijde werden vertegenwoordigd door hun ministers-presidenten en aan de Nederlandse kant door staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties, zeggen verder: ,,Het is gelukt om een Hoofdlijnenakkoord te bereiken over een onderlinge regeling. Deze regeling komt in de plaats van de in voorgestelde consensus-Rijkswet Coho (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling).”
Uitgelegd wordt dat ‘deze Rijkswet is ingediend bij de Staten en de Tweede Kamer en daar is kritisch op gereageerd’. ,,Aruba, Curaçao en Sint Maarten hebben het initiatief genomen en zijn met een voorstel gekomen dat de afgelopen twee dagen is besproken. Doel was te komen tot een onderlinge regeling, waarin onder meer afspraken over de werkwijze, de manier van rapporteren, de ondersteuning door Nederland en de duur van de regeling worden vastgelegd. En die recht doet aan de gelijkwaardige verhoudingen binnen het Koninkrijk.”
Gedurende de twee dagen van het Vierlandenoverleg op Sint Maarten ‘is hard gewerkt om de afspraken verder concreet te maken’. ,,De afspraken worden de komende tijd door onze ambtelijke teams nader uitgewerkt. De verwachting is dat er begin maart 2023 een definitieve onderlinge regeling wordt ondertekend.”
De vier landen hebben verder afgesproken dat in februari het overleg wordt opgestart over de per 10 oktober 2023 aflopende leningen van de Caribische landen bij Nederland, die zijn verstrekt gedurende de coronacrisis.
,,Daarnaast is gesproken over de stand van zaken ten aanzien van de geschillenregeling. De Landen wachten de standpunten van de Staten en Tweede Kamer af. Ook is het thema democratisch tekort en een mogelijk vervolg op de uitvoering van de motie Van Raak besproken. In dit kader hebben de landen afgesproken een Koninkrijksconferentie te organiseren.”


‘Ayó Coho!’
 Statenvoorzitter Charetti America-Francisca (MFK) heeft haar partijleider premier Gilmar Pisas gefeliciteerd met het feit dat de consensus-Rijkswet Coho definitief van tafel is, zoals vrijdag overeengekomen tussen de vier landen van het Koninkrijk.
,,Pabien Kòrsou”, post de parlementsvoorzitter van Curaçao. ,,Dit is een prestatie voor Curaçao, waar onze minister-president Pisas en het hele kabinet hard voor hebben gewerkt.
Dit is een prestatie van Curaçao, waar onze 21 leden van de Staten in eenheid steun aan hebben verleend”, waarmee America-Francisca niet alleen de regeringsfracties van MFK en PNP, maar ook de oppositie - waaronder PAR en MAN - erbij betrekt. De 41-jarige America-Francisca is sinds 11 mei 2021 voorzitter van de Staten van Curaçao.
,,Dit is een prestatie van Curaçao, waar veel Curaçaoënaars hun schouders onder hebben gezet, als adviseurs, medewerkers, opiniemakers en patriotten. Te veel om allemaal te noemen.”
Tegelijkertijd waarschuwt de voorzitter van de volksvertegenwoordiger ervoor dat ‘dit niet een volgende reden moet zijn om elkaar op Curaçao te bevechten’. ,,Jouw prestatie is mijn prestatie. Mijn geschiedenis is ook deel van jouw overwinning.” America-Francisca doet een oproep om dit samen te vieren en eindigt haar post met ‘Ayó Coho’.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.