Professor geeft informatie over octrooirecht

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Welke rol kunnen octrooien en octrooibescherming spelen in het bevorderen van economische ontwikkeling op Curaçao? Die vraag is beantwoord door professor Dick van Engelen die voor het Bureau voor Intellectuele Eigendom van Curaçao (BIE) drie sessies hield over octrooibescherming op Curaçao.

F06 Ook Cur heeft uitvinders 1Octrooirecht regelt de bescherming van technische uitvindingen, zoals een nieuwe automotor die met water werkt of een nieuw systeem voor het zuiveren van water. Ook op Curaçao zijn er eigen uitvindingen waar het octrooirecht op van toepassing is. Voorbeelden van lokale uitvinders zijn Tirso de Windt en Hensley Roach. De Windt maakt met zijn uitvinding, die hij in 2023 van plan is verder te onthullen, barbecueën met houtskool mogelijk, zonder dat je handen vies worden. Roach en overige leden van de TDIS Group hebben een patent op een vertrouwelijk digitaal identificatiesysteem dat identiteitsfraude kan helpen voorkomen.
BIE legt uit: ,,Niet alle octrooien op uitvindingen beginnen in een laboratorium. Veel mensen realiseren zich niet dat uitvindingen vaak uit noodzaak ontstaan in simpele situaties, zoals in de keuken. Er zijn dan ook tal van geoctrooieerde uitvindingen voor blikopeners, koffiezetapparaten, blenders en mixers die de uitvinders veel geld opleveren. Hoe simpel de uitvindingen ook mogen zijn, het is wel aan te raden om in een vroeg stadium investeerders te vinden.”

Van Engelen is bijzonder hoogleraar Intellectuele Eigendom, Proces- en Transactiepraktijk aan de Universiteit Maastricht en advocaat, gespecialiseerd in de exploitatie en bescherming van intellectueel kapitaal en intellectuele eigendommen. De informatiebijeenkomsten van BIE waren gericht op drie verschillende groepen, te weten juristen, leerlingen van middelbare scholen en andere geïnteresseerden. BIE benadrukt dat mensen dagelijks omringd zijn door dingen die het resultaat zijn van creativiteit en dus tot het intellectueel eigendom behoren. ,,Het is belangrijk om te weten hoe iemand zijn creativiteit op een exclusieve manier kan beschermen, net zoals iedereen kan beslissen wat zij met hun materiële eigendommen willen doen. De overheid heeft allerlei wetten gemaakt om mensen te helpen met bescherming van hun intellectueel eigendom”, aldus BIE.

Bij intellectueel eigendom gaat het om bescherming van uitvindingen, maar er valt ook te denken aan auteursrecht dat de bescherming regelt van werken van literatuur, wetenschap of kunst, zoals een boek, een bouwtekening, een lied of een film; het merkenrecht dat de bescherming regelt van onderscheidingstekens, zoals namen en logo’s voor producten en diensten en het modelrecht dat de bescherming regelt van een nieuw uiterlijk van producten.

Van Engelen gaf de samenwerking tussen de Koninkrijksdelen een persoonlijke dimensie. BIE: ,,Velen zijn niet op de hoogte over hoe de verbanden in het Koninkrijk liggen op het gebied van intellectueel eigendom. Deze rechten zijn territoriaal geregeld. Zo hebben Curaçao, Aruba, Sint Maarten, de BES-eilanden en Nederland allemaal andere merken- en auteursregelgeving.” Maar het octrooirecht is gelijk in Nederland, de BES-eilanden, Sint Maarten en Curaçao, maar niet voor Aruba. Daardoor is de kennis van Van Engelen volgens BIE van grote toegevoegde waarde geweest.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.