Rekenkamer: Salarisonzekerheden Land van 10,8 miljoen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In 2019 is voor een bedrag van 10,8 miljoen gulden aan onzekerheden geconstateerd in de salarisadministratie van de landsoverheid. Als gekeken wordt naar de onrechtmatigheden sinds 10 oktober 2010 gaat het zelfs om een bedrag van circa 170 miljoen gulden.

ARCDat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Algemene Rekenkamer Curaçao (ARC). Het gaat om een vervolg op een in 2016 gepubliceerd rapport over de salarisadministratie van de overheid. De ARC heeft voor dit onderzoek acht risico’s geïdentificeerd van fouten die gemaakt kunnen worden in de administratie.
Bijvoorbeeld overleden personeelsleden die op de payroll voorkomen of betalingen die zijn verricht nog voordat iemand in dienst treedt. De ARC concludeert dat twee van de acht risico’s zich geheel niet hebben voorgedaan. Zo komen er geen overleden personeelsleden op de payroll voor en zijn personen ook niet vóór de datum van indiensttreding betaald.
Dat betekent dat er op zes risicogebieden wel fouten zijn geconstateerd voor een totaalbedrag van 10,8 miljoen gulden. ,,Deze fouten hebben betrekking op onder meer overwerkvergoedingen van 150 en 200 procent (5,4 miljoen gulden); oneigenlijk gebruik van toelagen (1,8 miljoen gulden); en bezoldigingen zonder wettelijke grondslagen (minimaal 2,8 miljoen gulden).”
Tot slot kon de Rekenkamer niet controleren of de 22 personen van ouder dan 65 jaar (resterend risico van 12 procent) terecht op de payroll staan omdat de onderliggende documenten niet zijn ontvangen. ,,Dit geldt ook voor de controle op onder andere de betalingen na uitdiensttreding. Door het niet ontvangen van de onderliggende documenten is in totaal 3 miljoen gulden niet gecontroleerd oftewel onzeker”, aldus de kritische rekenmeesters.
Over de 65-plussers op de payroll schrijft de ARC dat de onzekere rechtmatigheid een bedrag van 1,3 miljoen gulden (afgerond door de redactie) bedraagt. In 2019 stonden 28 personen van deze leeftijdscategorie op de salarisrol. Drie van hen zijn politieke gezagdragers en dat is toegestaan. Verder staan er drie terecht op de payroll. Van 22 personen is de status onduidelijk en konden er ook geen arbeidsovereenkomsten overgelegd worden.

‘Overwerk grootste fout’
Het betalen van overwerk tegen 150 en 200 procent is volgens de rekenkamer de grootste fout die is geconstateerd. ,,Het betreft in totaal 5,3 miljoen gulden. Deze fout wordt grotendeels veroorzaakt door het ministerie van Justitie voor een totaalbedrag van 2,9 miljoen gulden (55 procent). Deze overwerkvergoedingen tegen 150 en 200 procent worden als fout beschouwd daar dit volgens de Landsverordening materieel ambtenarenrecht (LMA) en de regeling die geldt voor het Korps Politie Curaçao (KPC) niet mogelijk is.” Ook wordt de rechtmatigheid van een totaalbedrag van 119.361 gulden dat betaald is aan de fractiemedewerkers van de Staten als onzeker beschouwd, omdat dit niet gecontroleerd kon worden.
Voor een aanzienlijk bedrag van ruim 5,3 miljoen gulden zijn er ook looncomponenten uitbetaald zonder wettelijke grondslag of waarbij de wet onjuist is toegepast. Een voorbeeld is de methodiek die gebruikt wordt voor de berekening van de (netto-bruto) gratificatie en de autokosten (autovergoeding). De ARC: ,,Hierbij worden de voorgeschreven gratificaties en autovergoedingen gebruteerd opdat sommige ambtenaren de nettobedragen hiervan ontvangen.”
Wat ook nog weleens kan voorkomen is dat een persoon dubbel is opgevoerd in de salarisadministratie. Uit de analyse blijkt dat één persoon twee keer is opgevoerd, maar dat deze niet dubbel is uitbetaald. Deze persoon is zonder identificatienummer ingevoerd en de ARC constateert dat dit dus risico’s met zich meebrengt.
Er zijn dan weliswaar geen betalingen geweest vóórdat iemand in dienst trad, maar wel nadat iemand uit dienst getreden is. Het betreft betalingen die samen 156.305 gulden bedragen, overigens over de periode 2011-2019, zoals onder andere uitbetaling van niet genoten vakantiedagen, gratificaties (ambtsjubileum) en vrijstellingen van dienst. Hiervoor is geen eenduidige regeling of de onderliggende documenten ontbreken.
Een ander voorbeeld is nog dat de uitbetaalde autovergoedingen volgens de salarisadministratie in 35 gevallen verschillen vertonen met de voorgeschreven bedragen. ,,De reden van deze verschillen kon niet worden bepaald daar de informatie om dit te achterhalen niet is ontvangen.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.