Op het moment dat landen Koninkrijk deur naar Caracas op kier zetten
Van een onzer verslaggevers
Willemstad/Caracas - De ‘handreiking’ van de vier landen van het Koninkrijk - met Curaçao voorop - richting buurland Venezuela is nog maar pas gedaan of via de achterdeur, de Europese Unie (EU), wordt de druk toch weer opgevoerd.
De regering van Venezuela heeft zaterdag de verlenging van de economische sancties die de EU in 2017 heeft opgelegd, met klem afgewezen. President Nicolás Maduro verwerpt via een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken het ‘ongelukkige besluit’ om de ‘unilaterale dwangmaatregelen tegen het Venezolaanse volk’ te verlengen.
Er wordt vastgehouden aan een ‘volkomen verkeerde strategie’, waarmee de EU er de afgelopen vijf jaar niet in is geslaagd haar doel te bereiken, namelijk om de regering van Venezuela omver te werpen of de burgers los te weken van de politieke koers die in de grondwet is vastgelegd, luidt de tekst.
Ook is Caracas van mening dat de verlenging van de sancties een inconsistent besluit is ‘en een klap vormt’ voor de vijfde editie van het Vredesforum van Parijs, waar vorige week vertegenwoordigers van de regering en de oppositie bijeenkwamen om oplossingen te zoeken voor de crisis; dit onder toeziend oog van Frankrijk, Colombia en Argentinië.
Maduro verwerpt ‘het krankzinnige beleid’ van de EU en noemt het ‘politieke chantage’. Het zijn de inwoners van Venezuela die volgens hem worden ‘bestraft’ aangezien de sancties indirect gevolgen hebben tot hun toegang tot voedsel, medicijnen, machines, reserveonderdelen en andere materialen.
Eind oktober meldden de Koninkrijkslanden - Curaçao, Aruba, Sint Maarten en Nederland - na overleg in Willemstad dat op technisch niveau de dialoog met Venezuela, ‘het grootste buurland van het Koninkrijk’, zal worden hervat; met als doel de geleidelijke heropening van de grenzen. Die werden in februari 2019 door de Venezolaanse regering gesloten.
De ‘voorzichtige toenadering’ richting Venezuela - waar alle vier de landen van het Koninkrijk het over eens zijn, maar waar vooral Curaçao zich voor inzet - houdt niet de erkenning in van de Venezolaanse verkiezingsuitslag zoals president Maduro die ziet, zo hield minister Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken een slag om de arm.
Hij wees daarbij ook op de complexe en precaire situatie, mede gezien de internationale context met de Verenigde Staten en de EU, waar het Koninkrijk eveneens rekening mee dient te houden.