Pleidooi voor sterkere samenwerking binnen hele Koninkrijk

Van onze redactie
Willemstad - Door een tekort aan middelen, beleids- en uitvoeringscapaciteit zijn de gezondheidsverschillen tussen het Caribisch deel van het Koninkrijk en Nederland groot. Ervaring met samenwerkingsprojecten leert echter dat ‘gezondheidswinst wel degelijk kan worden behaald’.

gezondheidswinstZonMw publiceert erover aan de hand van een interview met projectleider Soraya Verstraeten, in het dagelijks leven kwaliteitsmanager bij Fundashon Prevenshon. Na de staatkundige hervorming (in 2010) is het verkrijgen van subsidie voor de eilanden lastig. Maar, wordt gemeld, er zijn wel mogelijkheden. Binnen het Nederlandse ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) is er beleidsmatige steun om de ZonMw-programma’s beter toegankelijk te maken voor de zes Nederlands-Caribische eilanden.
Hiertoe is een verkenning uitgezet naar de belangrijkste vraagstukken op gezondheidsgebied. Verstraeten is projectleider van deze verkenning. De dit jaar gestarte verkenning in opdracht van ZonMw met onderzoekers van Prevenshon, Projectbureau Caribbean en Athena Instituut van de Vrije Universiteit Amsterdam moet relevante kennisvragen ophalen en stakeholders in kaart brengen en met elkaar in gesprek laten raken.
Inmiddels zijn de eerste resultaten van de verkenning bekend. Er is veel aandacht voor de samenhang tussen armoede en de gezondheidsuitkomsten; het ontbreken van gegevens over verspreiding van ziekten en aandoening; de kloof tussen kennis en implementatie; en het belang van een versterking van de samenwerking op en tussen de eilanden. De meest benoemde prioriteiten zijn chronische aandoeningen (inclusief obesitas), geestelijke gezondheid en de organisatie van de zorg.
,,Natuurlijk liggen de Caribische eilanden ver weg van Nederland en raakt de verslechterende situatie soms uit zicht. Dat is geen opzet, maar ik bepleit wel een sterkere samenwerking tussen zorgorganisaties binnen het gehele Koninkrijk om zo de gezondheid van de inwoners op de eilanden echt te gaan verbeteren”, aldus de projectleider.
De eindrapportage van de verkenning wordt medio deze maand aan ZonMw aangeboden. Met de resultaten wordt inzicht verkregen in hoe programmering van ZonMw gericht op zorgkennis ingezet kan worden op de eilanden.

 

Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.