Cft: Een deconfiture van ziekenhuis voorkomen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Cft is van oordeel dat ‘krachtig optreden’ van het bestuur van het CMC en het Land als uiteindelijk belanghebbende en risicodrager van het ziekenhuis niet langer uit kan blijven.

,,Zonder krachtig optreden zal er geen wezenlijke verbetering van de financiële situatie van het ziekenhuis plaatsvinden en zullen de verliezen zich blijven opstapelen”, aldus het College financieel toezicht aan premier Gilmar Pisas en de ministers Javier Silvania van Financiën en Dorothy Pietersz-Janga van Gezondheid. Allen zijn van de grootste regeringspartij MFK. De brief is door de regering ook naar de Staten gestuurd.

,,Door de verliezen komt de operationele continuïteit van de ziekenhuiszorg op Curaçao in het gedrang en vinden niet de noodzakelijke reserveringen plaats voor onderhoud aan het ziekenhuisgebouw en toekomstige vervanging van medische apparatuur”, merkt Cft-voorzitter Raymond Gradus.

Bovendien is hierdoor de situatie ontstaan dat al vanaf juni 2020 niet meer wordt afgelost op de door het land aan CMC voor de bouw van het ziekenhuis verstrekte lening. Dit terwijl het Land op zijn beurt hiervoor aflossingsverplichtingen heeft aan Nederland. Het Cft uitte hierover al meermaals zijn zorgen.

Vorige week sprak het College tot twee keer toe met de regering in Willemstad ‘over de verlieslatende exploitatie van het CMC’. In september is het kabinet-Pisas overgegaan tot de instelling van een Regiegroep Sanering CMC-entiteiten (onder voorzitterschap van de advocaat Chester Peterson, red.) die zich moet buigen over oplossingen voor het ziekenhuis. ,,Het Cft verwelkomt de instelling van de regiegroep.”

Verwezen wordt naar het rapport van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Duidelijkheid is gewenst, aldus Cft, over de maatregelen die - hangende eventueel verder onderzoek en opvolging van de aanbevelingen van de NZa of anderszins - ‘een deconfiture van het ziekenhuis moeten voorkomen’. Deconfiture is ‘ondergang’ of ‘faillissement’.

Het College verzocht in zijn reacties op de uitvoeringsrapportages over het eerste kwartaal en later opnieuw ook het twee kwartaal de met het CMC gemaakte afspraken over aflossing van de verstrekte lening te specificeren.

Ook vroeg het Cft het Land om in de ontwerpbegrotingswijziging 2022 die aan de Staten wordt aangeboden ‘voorzieningen te treffen voor de precaire financiële situatie van het ziekenhuis in het algemeen, en het niet ontvangen van aflossingen door het land in het bijzonder’. In zijn advies bij de ontwerpbegroting 2023 herhaalde het Cft dit verzoek om hiervoor voorzieningen te treffen in de landsbegroting.

,,Vooralsnog is aan deze verzoeken van het Cft geen gehoor gegeven, terwijl de (financiële) risico’s van een deconfiture van het ziekenhuis voor het land aanzienlijk zijn”, schrijft Gradus.

,,Niet alleen is er een risico op uitval van ziekenhuiszorg en een terugbetalingsrisico op de verstrekte lening. Ook is voorzienbaar dat het Land, mede gezien de onvoldoende zekerheidspositie, aansprakelijk wordt voor de opgelopen verliezen en dat ook het achterstallig onderhoud voor rekening van het Land komt.”

Curaçao zal zich volgens Cft ook rekenschap moeten geven van zijn de facto achtergestelde positie als schuldeiser, en van het feit dat totdat een structurele oplossing is gevonden en uitgevoerd, verliezen mogelijk via de landsbegroting moeten worden gefinancierd. De in de begroting te treffen voorzieningen zullen al deze risico’s moeten weerspiegelen.

Tot slot verzoekt het Cft het kabinet-Pisas ‘de precieze taakomschrijving’ van de regiegroep beschikbaar te stellen en de met het CMC gemaakte afspraken omtrent aflossing van de lening van Curaçao te specificeren.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.