Kapitaalsinjectie van Curaçao/Nederland en schuldsanering van Damen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Scheepswerf Dok, eigendom van overheids-nv CDM Holding en geëxploiteerd door het particuliere Damen Shiprepair Curaçao, krijgt een kapitaalsinjectie van 39,6 miljoen dollar. Daarmee is er weer hoop en toekomst voor het Dok.

F01 Dok Damen dokcruise 1 DSCuDe Curaçaose overheid heeft - met behulp van een Nederlandse schenking van 20 miljoen euro - met een kapitaalinjectie van 19,8 miljoen dollar naar oplossingen gezocht om deze belangrijke economische bedrijfstak voor Curaçao te behouden, waarbij Damen Shiprepair Curaçao van moederbedrijf Damen Nederland eenzelfde bedrag van 19,8 miljoen dollar ontvangt voor sanering van oude schulden.

Nadat Damen Curaçao enkele maanden geleden een deel van het personeel moest afvloeien, namelijk zo’n 80 medewerkers, is er weer perspectief voor de 190 vaste werknemers en de vele onderaannemers en toeleveranciers van de werf.

Deze maand is de kapitaalverstrekking voor de scheepswerf goedgekeurd door de Raad van Ministers, waarbij direct de vraag gesteld kan worden hoe zo’n groot steunpakket goedgekeurd kan worden als de huidige financiële situatie bij de overheid dit eigenlijk niet toelaat.

Volgens minister Ruisandro Cijnte (PNP) van Economische Ontwikkeling is de kapitaalinjectie het resultaat van een lang onderhandelingstraject. Enerzijds wil de overheid de scheepsreparatie als cruciale industrie voor Curaçao behouden, maar tegelijkertijd is er het besef dat op dit moment de financiële middelen voor overheidssteun niet beschikbaar zijn.

Toch zijn alle stakeholders in dit proces erin geslaagd om samen een ‘recovery plan’ uit te werken. Overheids-nv CDM Holding (Curaçaose Dokmaatschappij) ontvangt 19,8 miljoen dollar van de overheid om de infrastructuur van de werf - eigendom van het Land Curaçao - te verbeteren.
Deze fondsen werden al in 2020 beschikbaar gesteld door de Nederlandse regering, bedoeld om de economie van Curaçao na de negatieve impact van Covid-19 op te vangen. Zoals deze krant onlangs berichtte heeft het kabinet-Rutte de steun met 20 miljoen euro goedgekeurd.

Damen Nederland investeert op zijn beurt ook 19,8 miljoen in de werf door middel van een omvangrijke schuldsanering, mede als gevolg van verliezen in de voorbije jaren. Die schulden zijn nu afgeboekt en Damen Curaçao kan verder met een nieuwe startpositie.

Peter Luiten, algemeen directeur bij Damen Shiprepair Curaçao, is content met het eindresultaat van 39,6 miljoen dollar voor de werf, maar hij wil als eerste een toelichting geven dat het hier gaat om een schuldsanering en kapitaalinjectie voor twee bedrijven welke beide streven naar een professionele scheepsreparatie-industrie op Curaçao.

Het eerste bedrijf is CDM Holding. Dit 100 procent overheidsbedrijf is eigenaar van de dokken, de aanlegsteigers, de kranen, de gebouwen en de terreinen van de scheepswerf. Het tweede bedrijf is Damen Shiprepair Curaçao, dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van alle scheepsreparatiewerkzaamheden op de werf en de faciliteiten huurt van CDM Holding.

Volgens Luiten moeten deze twee elkaar versterken, echter hebben beide bedrijven de afgelopen periode te maken gehad met tegenslagen. CDM Holding, ofwel de Curaçaose overheid, is eigenaar van een verouderde werf waar urgent in geïnvesteerd moet worden, maar waar tot nu toe absoluut geen geld voor beschikbaar is.

En Damen moet opereren op een ondermaats functionerende scheepswerf die niet zijn eigendom is, maar die technisch tekortschiet om rendabel scheepsreparaties uit te kunnen voeren. Damen is dus afhankelijk van de investeringscapaciteit van de Curaçaose overheid die als enig aandeelhouder van de CDM Holding niet de nodige investeringsruimte heeft.

Veel tegenvallers vanaf 2019
Naast deze investeringsuitdaging bij CDM Holding zijn er op het operationeel vlak voor Damen Shiprepair Curaçao tegenvallers geweest. Eind 2019 vielen alle spin-off werkzaamheden weg bij de werf door de economisch boycot van Venezuela en het sluiten van de olieraffinaderij op Curaçao. Dit resulteerde in het wegvallen van 30% van de werfomzet.

Daarbovenop kreeg het Dok te maken met twee covid-golven waardoor de werf tot tweemaal toe maanden stil kwam te liggen. Daarnaast hebben de twee door Damen zelf ingebrachte drijfdokken technisch niet kunnen bijdragen aan structurele verhoging van de werfomzet. Eén brak en de andere ligt zelfs op de zeebodem. Deze combinatie had tot resultaat dat de werf de afgelopen jaren operationeel verliesgevend was.

Luiten zegt dat Damen Nederland de verliezen van de werf op Curaçao heeft voorgefinancierd, zonder dat er zicht was op een herstelplan. Ondanks het besef dat de werf een deviezen genererende industrie op Curaçao is en dus alle aandacht verdient, stond Damen er volgens de directeur op dat moment alleen voor.

,,Om de werf draaiende te houden, moest Damen Nederland de maandelijkse verliezen aanzuiveren en bijstorten. Deze situatie kan niet gezien worden als een normale business case die de continuïteit van de werf waarborgt.”

Met deze boodschap is Damen naar MEO gegaan. Volgens minister Cijntje was het niet eenvoudig om het huidige investeringsplan op tafel te krijgen. De hiervoor opgerichte werkgroep Financieel-Economisch Instrumentarium is er desondanks toch in geslaagd om een gebalanceerd voorstel uit te werken. Damen Nederland ondersteunt zijn werf op Curaçao door een schuldsanering door te voeren en de Curaçaose overheid verstrekt vanuit het steunverleningspakket van Nederland een even groot bedrag van bijna 20 miljoen dollar aan CDM Holding.

Volgens Cijntje is het huidige investeringsplan een goed voorstel dat een nadere toelichting verdient. De inbreng van de overheid wordt vanuit het Nederlandse ondersteuningsfonds voor Curaçao beschikbaar gesteld zonder een terugbetalingsverplichting aan de Nederlandse overheid. De Curaçaose overheid investeert hiermee 12,5 miljoen dollar in CDM Holding om de werf de noodzakelijke upgrade te geven. De resterende 7,3 miljoen dollar wordt als een lening aan Damen Shiprepair Curaçao toegekend met een terugbetalingsverplichting aan de overheid van Curaçao. Met de lening worden per direct achterstallige verplichtingen voldaan, zoals belastingen, leasegelden en Aqualectra.

Volgens MEO-minister Cijntje hoeft de opbrengst van de lening na terugbetaling niet meer teruggestort te worden aan Nederland. Hierdoor krijgt de overheid op termijn een tweede keer ruimte om andere investeringen te doen.

De bewindsman geeft aan dat met deze deal vooral een ‘quick-win’ voor de overheid wordt gerealiseerd omdat de volledige lening aan Damen - ter waarde van 7,3 miljoen dollar - alleen wordt gebruikt om uitstaande schulden richting de overheid en aan de overheid gelieerde ondernemingen te voldoen. Daarnaast heeft het onderhandelingsteam afgedwongen dat ook Damen Nederland 19,8 miljoen dollar bijdraagt aan het versterken van zijn organisatie op Curaçao, zo stelt Cijntje tevreden vast.

Een belangrijke voorwaarde voor Nederland voor het steunprogramma aan de scheepsreparatiewerf, was de vraag of de werf op lange termijn bedrijfseconomisch levensvatbaar is. KPMG Nederland heeft in opdracht van de overheid in Den Haag deze levensvatbaarheid onderzocht, waarna een positief advies is uitgebracht.

Tevens heeft minister Cijntje bedongen dat Damen Shiprepair Curaçao in de komende vier jaar één miljoen gulden gaat investeren in het upgraden van het eigen personeel en die van subcontractors. Dat geldt ook voor het opleiden van circa 50 branchegerichte vaklieden die net de middelbare school, minimaal niveau 4, hebben afgerond.

In deze krant plaatst Damen vandaag een advertentie om de samenwerkende partijen te bedanken voor het behalen van deze belangrijke mijlpaal. Een bijzondere dank gaat daarin naar de Curaçaose minister Cijntje van de Economische Ontwikkeling en naar de Nederlandse staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties.

Volgens directeur Luiten is het toekennen van dit steunpakket door de verschillende stakeholders ‘een mooi startmoment voor de werf om met optimisme naar de toekomst te kijken’. ,,Damen Nederland geeft als familiebedrijf hiermee aan dat men een lange termijnvisie voor ogen heeft met de werf op Curaçao.”

‘Minder afhankelijk van toerisme’
,,Mooi dat alle betrokken partijen samen goede afspraken hebben kunnen maken”, aldus staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Koninkrijksrelaties. ,,Het is belangrijk dat de economie op Curaçao minder afhankelijk wordt van toerisme. Het Dok kan daar zeker een bijdrage aan leveren.”

“De scheepswerf vervult een strategische positie in het maritieme cluster van Curaçao”, vult minister Ruisandro Cijntje van Economische Ontwikkeling aan. ,,Zij voorziet in ongeveer duizend directe en indirecte arbeidsplaatsen en levert een gemiddelde bijdrage van gemiddeld 0,6 procent aan het bruto binnenlands product en 4 procent aan de buitenlandse reserves.”

De totale investeringen komen vooral ten goede aan de infrastructuur van de werf; met name de twee gegraven dokken. ,,Zo wordt gegarandeerd dat de werf in de komende jaren een goede werkomgeving blijft, met ook ruimte voor opleidings- en trainingsmogelijkheden”, legt Getmar Caldera, ceo van CDM Holding, uit.

Sinds februari 2017 voert Damen het management over de werf die in 1959 als NV Curaçaose Dok Maatschappij is gestart.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.