Overheid denkt - voorzichtig - aan mogelijkheid van participatie

Van onze redactie
Willemstad - Het bestuur van SEF (Sint Elisabeth Foundation), de voormalige exploitant van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), heeft voorgesteld dat de overheid 57 procent van de schulden overneemt.

sefOok heeft SEF aandacht gevraagd voor de potentiële positieve macro-economische impact van haar voorstel om het oude ziekenhuisgebouw een nieuwe bestemming te geven. Tijdens een presentatie heeft SEF aangegeven wat volgens het stichtingsbestuur het zogeheten ‘multipliereffect’ op de lokale economie zou kunnen zijn als het Land en SEF tot overeenstemming komen.
Afgesproken is dat het ministerie van Financiën de door het bestuur van SEF gepresenteerde cijfers zal verifiëren en analyseren alvorens een beslissing wordt genomen over de vervolgstappen. Op basis hiervan wordt tevens geëvalueerd of participatie door de overheid een rendabele optie is voor het Land en ook zal het ministerie eventuele andere oplossingen aandragen.
Het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) zal zich richten op de taxatie van de onroerend goederen en de mogelijkheden hieromtrent. Het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) tot slot zal zich buigen over bepaalde juridische aspecten. Na het uitvoeren van deze analyses zal de regering-Pisas een beslissing nemen over de vervolgstappen. Zo laat Financiën weten.
Minister Javier Silvania (MFK) heeft tijdens een voorgaande vergadering duidelijk aangegeven dat kwijtschelding van de bestaande schulden van de stichting ‘géén optie is’, maar dat de overheid - voorzichtig - denkt aan de mogelijkheid van participatie. ,,Dit houdt in dat het Land als aandeelhouder zou kunnen participeren in de nieuwe bedrijfsvoering van SEF.”
Tijdens de meest recente presentatie heeft SEF gesteld dat de stichting ‘altijd openstaat voor samenwerking met het Land’, maar dat het belangrijk is dat partijen (Sehos/SEF en het Land) eerst de problematiek uit het verleden oplossen. ,,Op die manier kunnen beide partijen met een schone lei de toekomst tegemoet treden en mogelijk een samenwerkingsverband starten.”
Conform de gemaakte afspraken heeft SEF een uiteenzetting gegeven van de schulden aan onder andere Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) en ook meer algemene crediteuren van het voormalige Sehos, het Land en overige partijen. Hierbij is door het SEF-bestuur tevens ingegaan op mogelijke oplossingen die ervoor moeten zorgen dat de stichting haar schulden kan voldoen.
Recentelijk hebben de minister van Financiën en zijn medewerkers, de vertegenwoordigers van de minister van GMN en de minister van VVRP samen met Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) om de tafel gezeten met het bestuur van Sint Elisabeth Foundation voor een vervolggesprek inzake de schuldenproblematiek.
Het bestuur van de stichting is onder andere ingegaan op de uiteenzetting van de schulden, het Memorandum of Understanding (MoU) van 2013 en het geregistreerde vastgoed - vijf terreinen eigendomsgrond - van de stichting.
Volgens SEF had de stichting vóór 2017 geen overmatige belastingschulden. Deze schulden zouden pas na 2017 zijn ontstaan als gevolg van, aldus het bestuur, inadequate en ontoereikende (zorg)budgetten, het slopen van vastgoed van het Sehos en het door de overheid niet vergoeden van bepaalde gederfde inkomsten.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.