Schrappen OTC-middelen ‘kunstmatige premieverhoging’

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Met een pakketversobering door ‘over-the-counter’ (OTC-)middelen uit de basisverzekering ziektekosten (bvz) te halen en alleen nog in bepaalde gevallen een indicatielijst te hanteren kan op jaarbasis 8,8 miljoen gulden worden bespaard.

SVBdushiDe eerste maatregel - om OTC-middelen volledig uit het bvz-pakket te halen, waardoor de verzekerde deze voortaan zelf moet betalen - moest op korte termijn worden geïntroduceerd. Conform voorstel van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) per 1 september jongstleden. Daarmee kan 4,9 miljoen per jaar worden bespaard.
Echter, dit heeft wel gevolgen volgens de Vereniging van Apothekers Eigenaren (VAE). Daarom stuurden zij gisteren dit uit naar de media: ,,Ter kennisgeving van de ontwikkelingen rond het SVB-pakket voor de SVB-verzekerden en ter voorkoming van onnodige discussies bij onze balies door de verhoging van de te dragen last voor het volk door de overheid (kunstmatige premieverhoging), doet de VAE u de brief met als onderwerp ‘Aanbiedingsbrief pakketversobering middels OTC uit pakket en hanteren indicatielijst’ in de bijlage toekomen.” Ondertekend door Shaheen Elhage Jr. namens het VAE-bestuur.
Een ‘kunstmatige premieverhoging’ noemen de botika’s de maatregel. Omdat OTC-middelen niet langer worden vergoed door de SVB uit het bvz-fonds. Zoals dat in bijvoorbeeld Nederland het geval is en bij de Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) op Aruba werden daartoe ook de nodige stappen genomen. ,,Pakketversobering ten aanzien van OTC’s is een wereldwijd fenomeen”, schreef SVB-directeur Philip Martis al op 18 mei aan minister Dorothy Pietersz-Janga (MFK) van Gezondheid.
Het gaat dan bijvoorbeeld om paracetamol (pijnstiller) of Otrivin (neusspray), middelen die in veel landen al als OTC-middelen worden beschouwd. Consumenten kunnen het op eigen initiatief kopen zonder recept van een arts. Tot voor kort werd de verstrekking van deze OTC-middelen ook vergoed door de Landsverordening bvz, mits de bvz-verzekerde een geldig recept had.
Deze constructie had als probleem dat er weinig tot geen prikkels tot kostenbewust gedrag van de bvz-verzekerde is, omdat het toch volledig wordt vergoed (afgezien van de 1 gulden per receptregel). Het bleek dat OTC’s veelvuldig werden/worden gebruikt, waardoor de kosten hoog waren.
Daar komt bij dat veel van deze OTC-middelen volgens de SVB ‘kunstmatig hoog zijn voor het bvz-fonds’ vanwege het bestaan van de wettelijke receptregelvergoeding ‘welke vergoed wordt aan de apotheek bovenop haar inkoopprijs’. ,,De receptregelvergoeding van 7 gulden valt vaak duurder uit dan de inkoopprijs van de relatief goedkope OTC-middelen zelf”, aldus SVB-topman Martis. En daar komt ook de rol van de botika’s om de hoek kijken, hoewel de VAE daarover in de mail aan de media niets zegt.
Er is sprake van ‘hoge urgentie’, zo liet de SVB aan de minister van Gezondheid weten. Ten eerste gaat de pakketversobering van de OTC-middelen gepaard met een ‘significant besparingspotentieel’. Verder is het een publiek geheim dat het bvz-fonds en de overige sociale fondsen ‘onder grote financiële druk staan’.
Om in aanmerking te komen voor financiële steun vanuit Nederland zijn Landspakketafspraken gemaakt over de houdbaarheid van de sociale verzekeringen - op korte en lange termijn. En, zo schrijft Martis, het College financieel toezicht (Cft) ‘volgt de voortgang van het dossier Besparing Geneesmiddelen op de voet’. Het is dus raadzaam om concrete stappen te maken.
Er zullen wel uitzonderingen zijn; dat gebeurt aan de hand van een indicatielijst. Dat zijn middelen die alleen voor bepaalde indicaties vergoed zullen worden. Dus alleen onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld uitsluitend voor chronisch zieken. Deze maatregel kan in het eerste kwartaal van 2023 in werking treden en biedt een besparingspotentieel van 3,9 miljoen per jaar.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.