Vrijspraak voor inbraak politiebureau; wel veroordeeld voor andere strafbare feiten
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Alle drie verdachten die in verband met de ‘600 kilo drugsroofzaak’ voor de inbraak in het politiebureau Rio Canario in oktober 2018 zijn vervolgd, waaronder een voormalige 33-jarige politieagent van het Korps Politie Curaçao (KPC), zijn vrijgesproken van betrokkenheid bij deze inbraak ‘wegens gebrek aan voldoende wettig bewijs’.
Aldus het Gemeenschappelijk Hof van Justitie in een persverklaring. Naar het oordeel van het Gerecht in eerste aanleg van Curaçao worden de voor de verdachten door een aantal anonieme bedreigde getuigen afgelegde belastende verklaringen ‘onvoldoende ondersteund door ander bewijsmateriaal’.
Het gerecht heeft de voormalige politieagent, M.M.M., wél veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar voor zijn betrokkenheid bij de invoer van 340 kilogram cocaïne, het handelen in cocaïne en het verduisteren van zijn dienstwapen (tegen hem was zestien jaar geëist). De aanlanding van de 340 kilo coke in september 2018 vormde volgens het Openbaar Ministerie de opmaat naar de drugsroof een maand later uit de kluis van het politiekantoor.
De rechter deed gisteren uitspraak in de zaak tegen acht verdachten in het onderzoek met de codenaam ‘Inex’. Dit betrof een onderzoek naar de inbraak in het politiebureau te Rio Canario, waarbij een grote hoeveelheid verdovende middelen (530 kilo cocaïne en zo’n 14 kilo hennep) is weggenomen. Tijdens het onderzoek naar deze inbraak is ook de verdenking ontstaan van betrokkenheid van de verdachten bij andere strafbare feiten.
Vijf overige verdachten zijn veroordeeld voor hun betrokkenheid bij drugshandel. Eén verdachte tot een werkstraf van honderd uur en de andere vier verdachten tot gevangenisstraffen variërend van zes tot vierentwintig maanden.
Twee broers van 27 en 21 jaar zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van drie respectievelijk zeven jaar wegens hun gezamenlijke betrokkenheid bij een zeer ernstige bedreiging met een vuurwapen en het voorhanden hebben van vuurwapens. De jongste broer is tevens veroordeeld voor de voorbereiding van het plegen van een moord, drugshandel en oplichting van een verzekeringsmaatschappij. Aldus het Hof. Het OM beraadt zich op de vraag in hoger beroep te gaan. De drugsroofzaak zorgde voor een schok in de samenleving en veel wantrouwen ten opzichte van en binnen het KPC. Met de uitspraak van het gerecht is nog altijd niet helder wie de inbraak op zijn geweten heeft.