Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ‘100 Opheto: Un Historia di Kòrsou’ lanceerde deze week de website 100opheto.org waarop een digitale collectie van honderd objecten is te zien die de geschiedenis van Curaçao vanuit het perspectief van de Curaçaoënaren zelf vertellen.

Websiteopheto100 Opheto wil met het project Un Historia di Kòrsou bijdragen aan de algemene kennis over het verleden van Curaçao. ,,Vaak wordt de geschiedenis van Curaçao beschreven vanuit het perspectief van degenen die de macht hebben. Het project ‘100 Opheto’ zoekt de historische verhalen van de Curaçaoënaren zelf door belangrijke objecten te onderzoeken die zij hebben bewaard, vanuit het verleden tot vandaag de dag.”
De objecten zijn verzameld tijdens een serie van zes workshops in het Curaçaosch Museum in maart en april dit jaar. Tijdens de workshops deelden de deelnemers hun objecten en de verhalen die ze vertegenwoordigen. Volgens het 100 Opheto-team was het opvallend dat elke deelnemer zijn of haar eigen visie had maar dat deze gesprekken ‘nooit leidden tot discussies of onenigheid over wat waar was of welke mening waardevoller was’. Na de workshops konden bezoekers van het Curaçaosch Museum stemmen op hun favoriete objecten die uiteindelijk in de digitale collectie werden opgenomen. Joeri Oltheten, initiatiefnemer en projectmanager: ,,De objecten vertegenwoordigen niet één waarheid en sluiten ook niet verschillende perspectieven uit. Wij beschouwen de geschiedenis als een veelvormig fenomeen, een combinatie van ritmes die niet verteld moeten worden door een enkele stem. Jarenlang is een groot deel van de geschiedenis van Curaçao genegeerd geweest door de ongelijkheid van macht en rijkdom. Hoewel het erop lijkt dat dit aan het veranderen is, denken wij dat er nog veel verborgen geschiedenis te ontdekken is.”
Het team van 100 Opheto bestaat naast Oltheten uit creative producer Cleo de Brabander; digital producer David van Delden en schrijver/historicus Martijn Brugman. Voor de totstandkoming van de digitale collectie werkten zij samen met fotograaf Ton Verkuijlen en audio producer Fardy Lodowica. Het project werd mogelijk gemaakt door financiële steun van het Prins Bernhard Cultuurfonds Caribisch Gebied, VriendenLoterij Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Fonds voor Cultuurparticipatie.
De bedoeling is het project uit te breiden buiten Curaçao, vertelt Oltheten, om zo ‘een rijke bron van geschiedenis en objecten te creëren op Caribisch of misschien zelfs wereldwijd niveau’. ,,Iedereen die ons historische verhalen kan vertellen die we nog niet hebben gehoord, speciale objecten wil brengen of iets kan bijdragen aan onze toekomstige projecten, is van harte welkom om contact met ons op te nemen”, aldus de initiatiefnemer.
www.100opheto.org


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.