Nederlandse media over coke lijn tussen Curaçao en Nederland
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Vanuit Curaçao is de afgelopen jaren door een groep verdachten bijna 700 kilo cocaïne naar Oost-Nederland geïmporteerd. Dat stelde justitie gisteren op een tussentijdse rechtszitting.
De recherche dacht al dat het veel meer moest zijn dan een in beslag genomen partij van 200 kilo. Maar het vermoeden is onlangs bevestigd door een van de verdachten. Dat staat opgetekend in RTV Oost in een artikel van de hand van Tom Meerbeek. Ook Tubantia schrijft erover.
De criminele groep smokkelde drie jaar lang coke van Curaçao naar Twente en de Achterhoek. ,,De omvang van de cocaïnelijn tussen Curaçao en Twente en de Achterhoek die de politie in juni oprolde is groter dan het eerder leek”, aldus Maarten Schoon in Tubantia.
,,De man die recent een boekje open heeft gedaan over zijn medeverdachten, is een Achterhoeker wiens bedrijf werd gebruikt om containers naartoe te verzenden. Hij zegt dat hij drie jaar geleden is benaderd door een van zijn medeverdachten. Hij zou rijkelijk beloond worden als hij zijn autobedrijf in Silvolde beschikbaar stelde. Bij huiszoeking is in ieder geval 45.000 euro cash gevonden”, zo vervolgt Meerbeek.
Volgens justitie is een Hengeloër een van de hoofdverdachten. Het gaat om een man die door de opsporingsdiensten ook wel ‘makelaar des doods’ wordt genoemd, omdat hij de uitvoerders zou hebben geregeld van een moordaanslag op een advocaat. Jeroen Michels, advocaat van de Hengeloër: ,,Het garagebedrijf waar de drugs naartoe werd verzonden, was hem aangeboden. Mogelijk was het een aantrekkelijk bedrijf. Daarom had hij (adres)gegevens van de garage op zak.”
De Twentse neef van de Hengeloër, bijgenaamd ‘Sossa’, is ook aangehouden. Hij reed in een auto, met achterin zo’n 70 kilo coke. Bij de politie heeft hij erkend dat hij wist wat er achterin de wagen lag. Door de Achterhoeker met de autogarage wordt hij aangewezen als een van de verdachten die de stenen open bikte.
Het OM heeft gisteren bekendgemaakt dat meerdere aanhoudingen gaan volgen.
Turbantia stelt nog dat volgens het OM de criminele organisatie drie jaar lang om de zes maanden een container naar het oosten haalde. In totaal gaat het om 674 kilo. Zes verdachten uit onder andere Hengelo, Schiedam en de Achterhoek blijven vastzitten. ,,Volgens het OM voerden de zes mannen tussen 2019 en 2022 op grote schaal cocaïne het land in. Dat zou gebeuren vanuit Curaçao naar een bedrijf in de Achterhoek. De harddrugs zaten verstopt in ladingen met kalksteen.
De laatste zending met ruim 128 kilo cocaïne werd begin juli onderschept in de haven van Vlissingen. In een loods in Silvolde vond de politie op 30 juni 73 kilo van de harddrug. De straatwaarde daarvan becijferde de politie op 15 miljoen euro. De waarde van alle transporten ligt rond de 57 miljoen euro.”
Namen die in de artikelen naar voren komen zijn Muhammed C. (30) uit Schiedam, Yigit B. (28) uit het Duitse Vreden, Kaptan C. (49) uit Hengelo, Sabri Ö. (40) uit Hengelo, Karlos C. (20) uit Winterswijk en de 75-jarige Theo S. uit het Achterhoekse Megchelen.