Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Opnieuw doet het kabinet-Pisas een beroep op de Nederlandse regering om de Curaçaose overheidsschuld te herfinancieren (tegen een lager rentepercentage).

herfinancieringDat gebeurde al in maart dit jaar. Zonder resultaat. Nu is er weer een brief naar Den Haag gestuurd met hetzelfde verzoek. Verschil is dat toen werd gedaan aan een nihil rente; nu denkt politiek Willemstad aan 1,82 procent rente.
Dat scheelt per jaar 18,8 miljoen gulden, zo heeft Financiënminister Javier Silvania (MFK) uitgerekend. Indien enkel drie kwart van deze rentebesparing kan worden gerealiseerd, kan ruim 14 miljoen per jaar worden geïnvesteerd in (Landspakket)investeringen, zónder een verhoging van de overheidsschuld.
Het voorstel van de regering-Pisas (MFK/PNP) is om alle bestaande leningen met een rentepercentage van hoger dan 2,45 procent te herfinancieren; het betreft leningen tussen 2010 (toen Curaçao een autonoom land binnen het Koninkrijk werd) en 2014. Het gemiddelde rentepercentage op de (door Nederland) aan Curaçao verstrekte leningen in die periode bedraagt 2,83 procent. Maar Nederland kan op het moment door middel van staatsobligaties lenen tegen een rente van tussen de 1,3 en 1,82 procent (afhankelijk van de looptijd).
Daar wil Curaçao van (mee)profiteren. Vandaag het herhaalde verzoek om herfinanciering. Het verzoek is gericht aan staatssecretaris Alexandra van Huffelen (D66) van Koninkrijksrelaties. Zoals gezegd, had de regering begin maart een vergelijkbaar verzoek gedaan. ‘Coulance Nederland gewenst’, kopte het Antilliaans Dagblad toen. Bewindsman Silvania ging op dat moment nog uit van een rentebesparing van 58,5 miljoen per jaar (maar toen was de rente waar Nederland tegen leent nog ongeveer nul, red.).
Daarom heeft de minister van Financiën haast: ,,Om van de huidige marktrentes te kunnen profiteren dienen de nodige stappen met de nodige voortvarendheid - binnen drie maanden - te worden ondernomen”, schrijft Silvania aan Van Huffelen.
Dit alles ‘laat onverlet dat wij in de oplossing van genoemde problemen een eigen verantwoordelijkheid hebben’, vervolgt de brief aan Den Haag. ,,Een gezond en consistent begrotingsbeleid is in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van het Land Curaçao.” De regering moet in dit kader ‘in de gelegenheid worden gesteld haar economische en financiële problemen aan te pakken en concrete resultaten te laten zien’.
,,Maar Curaçao mag tevens verwachten dat Nederland, als een partner in het Koninkrijk, zal bijdragen aan het creëren van de condities voor het realiseren van meer financiële onafhankelijkheid. Zo’n bijdrage is bijvoorbeeld het meewerken aan de herfinanciering van de Nederlandse leningen (tot en met het jaar 2014).”
Want, aldus de brief van Silvania die woensdag werd goedgekeurd door de Raad van Ministers in Fort Amsterdam: ,,De Koninkrijksbelevenis is namelijk niet alleen ‘staande op eigen kracht’ maar ook ‘de wil elkander bij te staan’, zoals treffend op het Autonomiemonument staat geschreven.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.