Van onze correspondent
Den Haag - Op het Justitieel Vierpartijenoverleg (JVO) in februari is onder andere gesproken over een plan van aanpak om forensische zorg te realiseren in het Caribisch deel van het Koninkrijk. Deze zorg voor mensen die in aanraking zijn gekomen met justitie moet gepaard gaan met nazorgmogelijkheden voor resocialisatie en re-integratie.

sdkkDat schrijft de Nederlandse minister Dilan Yesilgöz van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer in de periodieke rapportage over de rechtshandhaving. Het JVO tussen de justitieministers van Nederland, Aruba, Curaçao en Sint Maarten was in februari nog via een videoconferentie wegens de toen beperkte reismogelijkheden.

Op de eilanden is de realisatie van forensische zorg voor zogenoemde justitiabelen met psychische problemen belangrijk, schrijft de minister, zowel binnen detentie als ambulant. Het is onwenselijk dat zij onbehandeld terugkeren in de samenleving. Vooral als de behandeling in Nederland plaatsvindt is aandacht nodig voor de nazorg, omdat anders het effect van de behandeling bij terugkeer in de Caribische regio verloren kan gaan. ,,Een werkgroep gaat aan de slag met het uitwerken van een plan van aanpak om forensische zorg voor minderjarigen en volwassenen in het Caribisch deel van het Koninkrijk te kunnen realiseren.”

Yesilgöz vindt intensieve samenwerking tussen de landen essentieel voor versterking van de rechtsstaat en veiligheid binnen het Koninkrijk. Dat gebeurt onder andere bij preventieprojecten als ‘Alleen hij bepaalt wie je bent’ en het Leerorkest. Ook voor de samenwerking op het gebied van preventie van jeugdcriminaliteit wordt een werkgroep opgericht op initiatief van Sint Maarten.

Nog een werkgroep, de Taskforce Detentie, heeft zich gericht op samenwerking tussen de penitentiaire inrichtingen. Een projectplan is tijdens het JVO aangeboden, ‘waarbij een pool van roulerende PI-medewerkers mee kunnen draaien in andere penitentiaire inrichtingen binnen het Caribisch deel van het Koninkrijk om operationele bedrijfservaring en kennis uit te wisselen’. Twinning gaat plaatsvinden op Bonaire bij de JICN.
Een punt dat altijd terugkomt op het JVO is de grensoverschrijdende criminaliteit. Er zijn door de ministers afspraken gemaakt over de samenwerking bij de recherche, op het gebied van financieel-economische criminaliteit en informatie-uitwisseling. Nederland heeft voor de optimalisering van de informatie-uitwisseling tussen de landen 2,5 miljoen euro voor een periode van drie jaar beschikbaar gesteld. Ook voor de samenwerking tussen de politiekorpsen heeft Nederland structureel middelen beschikbaar gesteld.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.