Pikerie: Totale investering is 26 miljoen gulden

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Niet alleen de ontsluitingsweg maar de totale investering in de infrastructuur in het Rif-programma in Otrobanda kost de overheid 26 miljoen gulden. Het gaat om het gebied tussen het Renaissance Curaçao Resort in Riffort Village en het voormalige Coney Island aan de Pater Euwensweg.

Rif2Dat heeft programmamanager Tilly Pikerie gisteren gezegd in de wekelijkse uitzending ‘VVRP-On’ van het ministerie van Verkeer, Vervoer en Planning (VVRP). Pikerie is ook chef van het kabinet van VVRP-minister Charles Cooper. De video is te zien op de Facebookpagina’s van het ministerie en de minister en werd live uitgezonden op Radio Mas 99. Pikerie helpt het misverstand uit de wereld dat de overheid alleen al aan de ontsluitingsweg langs het mangrovepark 26 miljoen gulden heeft uitgegeven. De aanleg van de weg heeft 3,7 miljoen gulden gekost. Pikerie: ,,De weg verbindt de Tulapier via de rotonde bij de Hamelbergweg direct met stad. Daarvan profiteren zowel toeristen als de bewoners van Otrobanda.” Naast de geasfalteerde rijstroken ligt een speciaal trottoir dat gemakkelijk toegankelijk is voor mensen met een beperking en bezoekers naar de ingang van het mangrovepark leidt. De aanleg van de weg werd om verschillende redenen verhinderd. Pikerie noemt het in het Rif-gebied gelegen zwembad Benny Leito als een van de obstakels. ,,Het bleek dat vanuit het zwembad wekelijks liters chloorwater in het mangrovepark werden geloosd. Dat moest worden opgelost en die kosten waren niet in het project opgenomen.” Daarnaast hadden de bouwers te maken met een enorm aantal leidingen onder de grond waaronder elektriciteitskabels van Aqualectra.
Het Rif-programma van de overheid is opgedeeld in vier projecten die in totaal 26 miljoen gulden gaan kosten: Mangrovepark 1 aan de oostzijde van het Corendon Resort, Mangrovepark 2 aan de oostzijde van het resort tot aan Coney Island, het bezoekerscentrum en het kanaal dat de twee delen van het park met elkaar verbindt. Half april werd Carmabi (Caribbean Research and Management of Biodiversity) officieel beheerder van het Mangrovepark, na het tekenen van de beheerovereenkomst met de overheid. Carmabi is direct begonnen met de werving van personeel, maar het is nog niet bekend wanneer de deuren van het park opengaan voor het publiek.
Voor de overheid is er ook nog werk aan de winkel. Het kanaal dat de twee delen van het park met elkaar verbindt, zorgt voor de circulatie van schoon water. Pikerie: ,,Het brakke water gaat via het kanaal de zee in en komt dan in het westelijk deel weer naar binnen.” Dan is er nog het bezoekerscentrum waar informatie wordt gegeven over het belang van de mangroves, de aanwezige flora en fauna en het ecologische systeem waarmee bijvoorbeeld overlast van muggen wordt voorkomen. Het eerste deel, Mangrovepark 1, is aangelegd. Het water is gebaggerd en gezuiverd en er zijn wandelpaden aangelegd. ,,Bij Mangrovepark 2 denken we aan de aanleg van een eilandje. Samen met Carmabi bekijken we hoe een balans kunnen vinden tussen eco-toerisme en natuurbehoud”, aldus Pikerie.
De basis voor deze vier projecten is de aanleg van een nieuwe persleiding en het nieuwe pompgemaal vanaf het Rif-gebied via de Pater Euwensweg naar waterzuiveringsinstallatie Klein Hofje bij Piscadera. Pikerie noemt dit het ‘moeder-project’.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.