Van onze correspondent
Den Haag - Een nieuw kabinet met dezelfde partijen als het oude. Het lijkt logisch dat de nieuwe Nederlandse regering, het kabinet-Rutte IV, het beleid van Rutte III op Koninkrijksrelaties zal voortzetten. Toch zijn er wel degelijk kansen op verandering.

kuipersHet nieuwe kabinet staat opnieuw onder leiding van premier Mark Rutte (VVD). Maar D66 krijgt heel wat meer invloed met een aantal belangrijke posten. Hoe zich dat vertaalt in nieuw beleid moet worden afgewacht, maar de suggestie van sommigen dat Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS) met opzet het akkoord voor de consensusrijkswet Coho in december uitstelden in de hoop op een vriendelijker kabinet-Rutte IV, zou zich kunnen uitbetalen. D66 staat over het algemeen wat ‘vriendelijker’ tegenover de (ei)landen dan vooral VVD en CDA en in mindere mate ChristenUnie.
De nieuwe staatssecretaris van Koninkrijksrelaties, Alexandra van Huffelen, waarover deze krant gisteren al berichtte, is zover bekend niet vertrouwd met haar nieuwe beleidsterrein. Een frisse blik kan positief uitwerken, maar zeker is dat allerminst. Dat heeft het verleden geleerd. Ook voorganger Raymond Knops (CDA) startte zonder veel voorkennis en bleek vaak streng en onbuigzaam. Al leerde hij ook hoe hij met de Caribische bestuurders in gesprek moest blijven om iets te bereiken.
Er zijn meer belangrijke bewindslieden waarmee de Caribische landen en eilanden te maken krijgen. Voor de landen Curaçao, Aruba en Sint Maarten gaat het voornamelijk om de Koninkrijkstaken Defensie en Buitenlandse Zaken. Daar komen twee oude bekenden op: Kajsa Ollongren (D66) en Wopke Hoekstra (CDA).
Ollongren was in het vorige kabinet minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK), maar had weinig directe bemoeienis met het laatste deel van de naam van haar ministerie. Dat liet ze over aan Knops, die overigens graag haar nieuwe post had gekregen. Zijn naam wordt nu gefluisterd als nieuwe fractievoorzitter van het CDA; een politiek invloedrijke positie. Hoekstra was minister van Financiën en is een onbeschreven blad in de diplomatie. De nieuwe minister van BZK wordt Hanke Bruins Slot (CDA).
Hoewel een autonome taak voor de landen krijgen ze toch ook veel te maken met de minister van Justitie en Veiligheid in bijvoorbeeld het Justitieel Vierpartijen Overleg. Deze post gaat verrassend naar Dilan Yesilgöz (VVD). Zij heeft geen juridische achtergrond, ze was sinds vorig jaar staatssecretaris Economische Zaken. Franc Weerwind (D66), burgemeester van Almere, wordt minister voor Rechtsbescherming en zal onder andere voordrachten doen voor het Gemeenschappelijk Hof van Justitie.
In de coronacrisis werd ook de Nederlandse minister van Volksgezondheid belangrijk voor alle zes eilanden. Die portefeuille gaat naar de in Nederland als ‘ziekenhuisbeddenbaas’ bekend geworden Ernst Kuipers (D66). Kuipers kent Curaçao en het ziekenhuis Curaçao Medical Center, waarvan hij nu nog lid is van de raad van commissarissen (RvC). Die functie zal hij moeten neerleggen, maar de contacten met hem zijn er.
Twee opvallende namen staan tussen de staatssecretarissen. Aukje de Vries (VVD) gaat over de afwikkeling van de beruchte toeslagenaffaire. Zij was sinds de verkiezingen van vorig jaar VVD-woordvoerder Koninkrijksrelaties en toonde zich al snel een waardig opvolger van André Bosman.
Ook de naam Gunay Uslu (D66) valt op als staatssecretaris Cultuur en Media. Zij is de zus van Atilay Uslu, oprichter van Corendon. Ook Gunay werkte voor Corendon als ontwikkelaar van hotelprojecten, onder andere het Corendon Mangrove Beach Resort op Curaçao, wat zij bij de opening vorig jaar haar meest bijzondere project noemde.
Voor Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES) zijn in principe alle ministers van belang. Toch springen er een paar uit. Armoedebestrijding is voor de eilanden een speerpunt. Dat gaat Carola Schouten (ChristenUnie) doen als minister voor Armoedebeleid naast Karien van Gennip (CDA), die minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wordt. Natuurbeleid komt in handen van Landbouwminister Henk Staghouwer (ChristenUnie). Mogelijk zal ook minister Christianne van der Wal (VVD) van Natuur en Stikstof zich met de Caribische natuur bemoeien. Voor het onderwijs zal Dennis Wiersma (VVD) het aanspreekpunt worden als minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.