Aruba nog geen liquiditeitssteun
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de Rijksministerraad zijn gisteren alle voorstellen voor de CAS-landen die op tafel lagen aangehouden. Dat betekent concreet nog géén toestemming om af te wijken van de begrotingsnorm en specifiek voor Aruba geen beslissing over de liquiditeitssteun in het eerste kwartaal van 2022.
Demissionair staatssecretaris Raymond Knops (CDA) zei gisteren na afloop van de Rijksministerraad dat er geen beslissingen zijn genomen ‘omdat de landen niet aan de voorwaarden hebben voldaan’ en de politieke steun voor het ambtelijk akkoord van begin december ontbreekt. Afgesproken is dat de gesprekken worden voortgezet en de onderwerpen terugkomen op de agenda van de volgende Rijksministerraad in januari. Dan heeft het demissionaire Nederlandse kabinet plaatsgemaakt voor de nieuwe regering, weliswaar met dezelfde partijen als nu (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie), maar dus ook een andere staatssecretaris voor Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties.
Curaçao en Sint Maarten hebben geen liquiditeitssteun gevraagd voor het eerste kwartaal van 2022, anders dan Aruba dat, volgens The Daily Herald, op een renteloze lening van nog eens 80 miljoen Arubaanse florin hoopt. Staatssecretaris Knops heeft er begrip voor dat de maatregelen pijnlijk zijn, maar niet voor het terugkrabbelen van de landen. Curaçao en Sint Maarten willen afwijken van de begrotingsnorm die is voorgeschreven in de Rijkswet financieel toezicht. Knops: ,,De landen willen dus meer geld uitgeven dan werd overeengekomen.” Aruba wil dat de kortingen op de arbeidsvoorwaarden worden herzien en wijst het door Nederland voorgestelde protocol voor financieel toezicht af.
De CAS-landen weigerden om voorafgaand aan de Rijksministerraad in te stemmen met een nota van wijziging bij het wetsvoorstel voor de Rijkswet Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling (Coho). Maar volgens Knops ontbreekt de politieke steun vanuit de regeringen van de landen sowieso. En dat is wel een vereiste om verder te kunnen. Het gaat de demissionair-staatssecretaris allemaal ‘veel te langzaam’. ,,Het duurt te lang. We hadden drie weken geleden al ambtelijke overeenstemming en nu is er nog steeds geen politiek bestuurlijk commitment”, zegt Knops, die zich zorgen maakt over de voortgang. ,,We hebben afspraken gemaakt en die moeten we ook uitvoeren. Wij verzetten geen doelpalen, wij willen gewoon dat die afspraken worden nagekomen.” Dat mag Nederland ook vragen na een miljard euro, twee miljard Antilliaanse guldens, aan renteloze leningen verstrekt te hebben. Knops: ,,Zonder consensusrijkswet ontbreekt de wettelijke grondslag voor de maatregelen in de landspakketten.” De wet, inclusief de nota van wijziging, moet zo snel mogelijk naar de parlementen van de landen. ,,Die volksvertegenwoordigingen moeten instemmen, dan pas heb je een consensusrijkswet”, aldus Knops. ,,We praten er al anderhalf jaar over. Ik was bereid mijn handtekening te zetten, maar nu komen de landen met bezwaren. Ik vind dat we geen tijd te verliezen hebben.”