RdK en regering openen weg voor andere kandidaat-operators raffinaderij
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Corc bv (Curaçao Oil Refinery Complex) geniet niet langer van exclusiviteit om de nieuwe operator te worden van de Curaçaose raffinaderij.
In één van zijn laatste handelingen als statutair directeur van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) heeft Marcelino ‘Chonky’ de Lannoy in een brief aan de Corc-leiding laten weten dat RdK zich vanaf nu vrij voelt om verder uit te kijken naar andere mogelijke kandidaat-exploitanten. Dit zou zijn gebeurd op verzoek van de raad van commissarissen (RvC) en met de zegen van het kabinet-Pisas.
Hiermee is de ‘Binding Closing Agreement’ (BCA) van tafel. Corc wordt overigens niet uitgesloten van verdere deelname - de lokale vennootschap kan nog altijd en alsnog voldoen aan de voorwaarden om de voormalige PdVSA-raffinaderij nieuw leven in te blazen - maar RdK wil niet langer gebonden zijn en wachten op Corc en tracht de eigen kansen te vergroten door nu ook weer andere partijen te laten meedingen. Of die er überhaupt zijn en hoeveel is onduidelijk.
De kansen op een succesvolle doorstart van de Isla-raffinaderij, lijken met de dag te slinken. Sinds bekend is dat het leasecontract met de Venezolaanse staatsoliemaatschappij PdVSA per 31 december 2019 werd beëindigd, is RdK onder verschillende directies op zoek gegaan naar een nieuwe operator. Als zogeheten ‘preferred bidders’ werden achtereenvolgens geselecteerd Guangdong Zhenrong Energy (GZE), Motiva, Klesch en meest recentelijk Corc. Tot nu toe zonder concreet eindresultaat.
Corc kreeg rond de jaarwisseling van 2020/2021 deze status op basis van harde toezeggingen dat de vennootschap kon beschikken over ‘funds & product’ (kapitaal en ruwe olie). De aanvankelijke Braziliaanse partner van Corc gaf later echter niet meer thuis. Sindsdien zou Corc wel kunnen beschikken over toelevering van ruwe olie, naar verluidt vanuit Nigeria, maar blijft het rondkrijgen van voldoende werk- en investeringskapitaal een zware dobber.
Al eerder suggereerde de zittende regering-Pisas (MFK/PNP) een eigen ‘head hunting’-proces op te starten; in een ultieme poging een partij te vinden die in staat is de raffinaderij, de krachtcentrale BOO/CRU (Curaçao Refinery Utilities) en de olieterminal bij Bullenbaai over te nemen. In het belang van de werkgelegenheid, de exportinkomsten/deviezen en de economie van het eiland.
Dit staat ook opgenomen in het Regeerakkoord van 30 april van de coalitiepartijen MFK en PNP. RdK, dat vanaf volgende maand bestuurd wordt door Patrick Newton als nieuwe interim-directeur, heeft daarvoor een protocol opgesteld met strakke richtlijnen om aan te geven waar zo’n eventuele kandidaat-exploitant minimaal aan moet voldoen.