Commandant Leijtens: Op verzoek van Caribische landen
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Nederlandse Koninklijke Marechaussee zal met meer mensen aanwezig zijn op Curaçao, Aruba en Sint Maarten. Het gaat om ‘enkele tientallen’ marechaussees extra, die nodig zijn in de strijd tegen grensoverschrijdende criminaliteit.
Dat zegt luitenant-generaal Hans Leijtens, commandant van de Koninklijke Marechaussee, in gesprek met het Antilliaans Dagblad. Het grenstoezicht is één van de kerntaken van de Koninklijke Marechaussee, maar niet in de drie onafhankelijke landen binnen het Koninkrijk; Curaçao, Aruba en Sint Maarten (CAS). Leijtens: ,,In de landen zijn de lokale autoriteiten zelf verantwoordelijk voor hun grensbewaking, samen met de kustwacht. Wij bieden steun, maar uitsluitend op verzoek.”
De hulp is nodig om een vuist te kunnen maken tegen de georganiseerde misdaad. Die werkt vanuit Europa hoofdzakelijk langs twee grote lijnen: naar Zuid-Amerika en naar Afrika. Curaçao ligt net op het kruispunt tussen Zuid-Amerika en Europa. Leijtens vindt het dan ook ‘logisch dat juist hier op het eiland alles bij elkaar komt’.
De baas van de Koninklijke Marechaussee constateert dat het begrip ‘grens’ voor de moderne criminele netwerken ‘heel betrekkelijk is’. Het zijn vluchtige, flexibele organisaties, die zonder problemen omschakelen van mensenhandel naar wapenhandel of drugssmokkel. Leijtens: ,,Het gaat om heel veel geld en de drempel om geweld te gebruiken is heel laag.”
De behoefte aan extra bijstand is besproken in het kader van de voorwaarden die Nederland heeft gesteld bij het verlenen van liquiditeitssteun. De hervormingen die nodig zijn, zijn vastgelegd in de landspakketten.
Leijtens: ,,Alle drie de landen maken een plan van aanpak en daarin is ook opgenomen wat zij denken nodig te hebben van de douane en de marechaussee. Voor Curaçao en Aruba ligt er een concept, maar met Sint Maarten wordt nog onderhandeld.”
De Koninklijke Marechaussee is in het Caribisch gebied vertegenwoordigd met één brigade van zo’n 200 medewerkers. De coördinatie gebeurt vanuit de basis op Curaçao, maar op alle eilanden zijn er posten.
Hoeveel marechaussees er precies bijkomen, kan Leijtens nog niet zeggen. ,,Zoals het er nu naar uitziet enkele tientallen, maar daarover beslist het ministerie van Binnenlandse Zaken. Wij hebben het ministerie wel advies gegeven.”
De Caribische landen vragen vooral ondersteuning van deskundigen om de kwaliteit van de expertise te verbeteren. Het gaat dan meestal om de wijze van documenteren, specialistisch recherchewerk en ‘hier en daar’ een docent of een instructeur.
‘Houd jongeren weg bij die bendes’
Wilt u het vervolg van dit interview lezen? Neem een online abonnement op de krant.