Het gaat in potentie om miljoenen aan achterstallige belastingen

Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Enkele ‘lokale’ hotels die eerder niet - zoals destijds Papagayo wel deed en ook aan hun was aangeboden - een regeling hadden getroffen met de fiscus, vissen nu achter het net.

F02 Hotels vissen achter het netHet Hof bevestigt een vonnis in eerste aanleg in een zaak die in potentie gaat over (tientallen) miljoenen guldens aan achterstallige logeergastenbelasting en omzetbelasting over de opbrengst van de kamerverhuur tussen 2003-2015.

Hotels moesten vroeger logeergastenbelasting afdragen. ‘Internationale hotels’ kregen daarvoor een vrijstelling, ‘lokale hotels’ niet. Daar zijn heel veel procedures over gevoerd. Toenmalig Financiënminister George Jamaloodin (MFK) had in 2011 met Papagayo een schikking van circa 50 procent gesloten.

Met de andere hotels - Livingstone, Avila Beach, Chogogo, Morena Eco-Resort en Lions Dive - kwam er geen regeling. Die beweerden dat dit nooit aan hen was aangeboden. Zij hebben daarna geprocedeerd voor 100 procent van de bedragen, maar verloren.

Zij menen dat het Land ‘onrechtmatig’ had gehandeld door Papagayo wel en de andere hotels niet deze deal aan te bieden. Het gerecht eerder en nu ook het Hof stellen echter vast dat het aannemelijk is dat dit aanbod wél ook aan deze hotels destijds is gedaan, maar dat zij er simpelweg voor gekozen hebben dat niet te accepteren. De vordering wordt daarom afgewezen.

De procedures lopen al sinds 2009. In 2013 had het Hof al geoordeeld dat ten aanzien van de aan ‘internationale hotels’ verleende vrijstelling van logeergastenbelasting geen sprake was van verboden discriminatie van ‘lokale hotels’.

Vaststaat dat in april/juni 2011 een of meer vergaderingen hebben plaatsgevonden tussen de minister van Financiën en vertegenwoordigers van in beginsel alle lokale hotels. Het is moeilijk aan te nemen dat de minister, bijgestaan door zijn ambtenaren, het aanbod alléén aan Papagayo zou hebben gedaan. ,,Dit zou niet alleen flagrante strijd opleveren met de algemene beginselen van behoorlijk bestuur - het gelijkheidsbeginsel - ook wilde de minister (toen al, red.) kennelijk op korte termijn zoveel mogelijk geld binnenhalen.”

In 2015 was overigens wel overeenstemming bereikt over de door deze hotels verschuldigde bedragen, de zogenoemde debiteurenlijst. En een jaar laten zijn - met uitzondering van Chogogo - betalingsregelingen getroffen. Maar zij wilden alsnog de gunstige ‘Papagayo-regeling’. Dat is niet gelukt. De hotels kunnen nog cassatie instellen bij de Hoge Raad.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.