Arthur Gevers nieuwe voorman ‘Project Arawak’
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Arthur Gevers is de nieuwe voorzitter van de speciale Project Management Organisatie (PMO) van overheids-nv Refineria di Kòrsou (RdK) die belast is met het ‘Project Arawak’ in verband met het vinden van de nieuwe operator voor de Isla-raffinaderij.
In stilte is het PMO-team sinds vorige maand enigszins gewijzigd. Voorzitter Evelyn Kruithof-Bor, in het dagelijks leven bekend als algemeen directeur van het Algemeen Pensioenfonds Curaçao (APC) is niet langer betrokken bij PMO. Zij was voorzitter. In haar plaats is Gevers de nieuwe voorman van PMO geworden.
Gevers is conform het besluit van de Raad van Ministers van 12 augustus in deze functie aangesteld, zo blijkt uit stukken waarover het Antilliaans Dagblad beschikt. Hij maakte overigens al eerder deel uit van de PMO-commissie, die sinds 2018 aan de slag is.
De ministerraad stemde ook in met de ‘reorganisatie van PMO’. De doelstelling - zijnde ‘het operationeel houden en de modernisering van de raffinaderij’ - wordt opgedragen aan de volgende leden: naast Gevers zijn dat Patrick Newton, Alberto ‘Chos’ Romero en Edward Jesus. PMO kent geen vrouwelijke leden meer, want behalve Kruithof-Bor maakt ook Jessica Russel-Lucasius geen deel meer uit van het team.
De opties voor de ‘soort’ herstart van de Isla binnen Project Arawak zijn divers en breed. Het kan gaan om een lease, joint venture, verkoop, tolling agreement of zelfs een combinatie van deze vier. Aldus het ministersbesluit.
Overigens lijkt de regering - en daarmee ook PMO en overheids-nv RdK - wel wat geleerd te hebben ten opzichte van de vorige poging. Uit de maatschappelijke weerstand ondervonden na de voorgenomen verkoop aan Klesch Group, volgt nu dat verkoop als optie ‘minder gewenst’ is.
,,Primair zal de PMO zich richten op het vinden van een partij die op lange termijn een oplossing biedt voor continuering van de faciliteiten”, aldus het besluit van de Raad van Ministers. Daarbij wordt een strakke tijdslijn aangehouden.
Dat is ook nodig, want het is een race tegen de klok, nadat per 31 december 2019 de leaseovereenkomst met het Venezolaanse PdVSA was opgezegd en het dit jaar niet lukte om met Klesch tot een exploitatiecontract te komen. Eerdere pogingen met het Chinese GZE (2017) en ook met Motiva (2018) liepen uit op een mislukking.
Zo’n dertien partijen hebben zich gemeld voor de zogeheten VDR (Virtual Data Room) en tonen daarmee interesse voor overname van de raffinaderij, de op het Isla-terrein gevestigde krachtcentrale CRU en de olieterminal bij Bullenbaai. Daarvan zijn er elf daadwerkelijk actief aan de slag gegaan met de VDR. PMO en RdK kunnen dit op de voet volgen.
Cruciale datum 5 oktober...
Wilt u het vervolg van dit artikel lezen? Neem een online abonnement op de krant.