Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De kliniek Salú pa Tur heeft sinds de opening begin juli dit jaar duizend Venezolanen hulp geboden. Dat schrijft de Nederlandse Stichting Vluchteling op de website.


venezolanenStichting Vluchteling geeft, evenals de United Nations High Commissioner for Refugees (UNHCR), financiële steun aan het initiatief van de Nederlandse basisarts Elisa Janszen. Janszen, die hiervoor in het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) werkte, is zelf de enige arts in de kliniek voor Venezolaanse vluchtelingen zonder papieren. Verder draait Fundashon Salú pa Tur op vrijwilligers en de belangeloze inzet van medisch specialisten die beschikbaar zijn voor overleg en gratis consulten bij spoedgevallen.
Uit het artikel blijkt dat ook vluchtelingen met chronische ziektes, zoals hiv en diabetes, de weg naar de kliniek hebben gevonden. Zo nodig wordt een patiënt in contact gebracht met een psycholoog of wordt iemand doorgestuurd naar het ziekenhuis. In gesprek met Stichting Vluchteling zegt Janszen dat veel vluchtelingen huiverig zijn om voor verdere behandeling naar het ziekenhuis te gaan uit angst dat zij daar door de politie of Immigratiedienst worden opgewacht. Ook vrouwen die zijn mishandeld vinden het om die reden lastig om aangifte te doen.
Daarnaast hebben de Venezolaanse vluchtelingen weinig te besteden, waardoor de behandeling soms moeizaam verloopt. ,,Een patiënt met een chronische ziekte zoals diabetes moet wel in staat zijn om een bloedsuikermeter of een onderzoek te betalen”, zegt Janszen. ,,Bovendien is regelmatige controle belangrijk en soms hebben de mensen geen geld of vervoer om naar de kliniek te komen.”
In het artikel schrijft Stichting Vluchteling dat ‘naar schatting 26.000 Venezolaanse vluchtelingen’ op Curaçao verblijven, ‘twintig procent van de eilandbevolking’. Hoeveel Venezolanen de afgelopen paar jaar zonder papieren op Curaçao terecht zijn gekomen, is niet duidelijk. Begin september dit jaar schrijft correspondent Dick Drayer in <f"adscala-italic">Het Parool<f"adscala-romein"> dat ‘schattingen variëren van 15.000 tot 25.000’. De Curaçaose overheid gaat uit van een lager aantal. In februari verduidelijkt premier Rhuggenaath (PAR) naar aanleiding van de bijstand die Nederland toezegt dat het niet gaat om de dreiging van een massamigratie vanuit Venezuela, maar om de groep Venezolanen die de afgelopen tijd al ‘beetje bij beetje’ naar het eiland is gekomen. Rhuggenaath zei destijds dat onderzoek heeft aangetoond dat het ‘op zijn minst’ om 4.000 tot 6.000 mensen gaat. ,,Zij zijn illegaal met bootjes binnengekomen of het zijn mensen die legaal als toerist kwamen, maar nu langer op Curaçao zijn dan is toegestaan.”
Nederland beloofde in februari dit jaar bijstand te verlenen voor een betere aanpak van de ongedocumenteerde Venezolanen die op het eiland wonen. Het gaat dan onder andere om vaccinaties tegen DKTP, mazelen, rodehond en bof en om extra grensbewaking.
Volgens de VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR hebben inmiddels 4,3 miljoen Venezolanen hun land verlaten. Het overgrote merendeel wordt opgevangen in buurlanden Colombia, Peru en Ecuador.

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.