Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Wie de Landscourant raadpleegt en voorheen de Curaçaosche Courant erop nasloeg ziet een golf aan liquidaties, verplaatsingen en omzettingen van rechtspersonen als nv’s (naamloze vennootschappen), bv’s (besloten vennootschappen) en SPF’s (stichtingen particulier fonds).

curdushiKortom, er lijken heel wat ‘companies’ van Curaçao te verdwijnen en vaak uit te wijken naar andere financiële centra en jurisdicties. Zo’n officiële aankondiging begint bijvoorbeeld zo: ,,Op 21 januari 2019 is in een buitengewone vergadering van aandeelhouders unaniem besloten om met onmiddellijke ingang tot ontbinding en algehele liquidatie van X Group Holdings Company bv over te gaan”.
Of: ,,Gevolg gevend aan artikel 2:304 BW wordt bekendgemaakt dat de op Curaçao gevestigde naamloze vennootschap Y Property Holdings nv het voornemen heeft zich om te zetten in een rechtspersoon naar het recht van the British Virgin Islands en tegelijkertijd haar zetel en kantoor zal vestigen in the British Virgin Islands.”
Desgevraagd zegt een specialist op dit terrein: ,,De golf van liquidaties is te verklaren, omdat eind 2019 de overgangsregeling van de oude, lage winstbelastingtarieven is afgelopen.” De Kamer van Koophandel (KvK) laat desgevraagd weten dat de statistieken ‘voorlopig nog niet veel bijzonders laten zien’. Belangenverenging Cifa (Curaçao International Financial Services Association) is een tijd terug om commentaar verzocht, maar komt daar mogelijk later nog mee.
Maar de door de redactie geraadpleegde experts werkzaam in de internationale financiële dienstverlening zien het - de vele liquidaties - onder hun ogen gebeuren. En zoals gezegd, de officiële publicaties liegen er niet om.
,,Om dezelfde reden, het einde van de overgangsregeling van de oude winstbelastingtarieven, hebben wij in 2018 en begin 2019 ook veel omzettingen in buitenlandse rechtspersonen gezien. De vennootschappen verplaatsen zich naar andere gunstige belastingregimes, zoals Luxemburg.”
Ook andere jurisdicties zijn populair, zo blijkt: ,,Z bv, duly established under the laws of Curaçao, and validly existing under the laws of Curaçao, having its statutory seat in Curaçao, registered with the Chamber of Commerce of Curaçao, in accordance with article 304 paragraph 5 of Book 2 of the Civil Code of Curaçao, notice is hereby given of the intended conversion of the Company into a limited liability Company duly organized under the laws of Malta.”
De geraadpleegde deskundige zegt tegen deze krant: ,,We houden niet veel ‘offshore’ meer over.” Offshore was voorheen de benaming van de internationale financiële diensten die de sector een buitenlandse klanten leverde. Maar onder wereldwijde druk is het allemaal een stuk minder geworden. Dit jaar lopen enkele fiscale uitzonderingen die het eiland nog had af, wat wellicht grote gevolgen kan hebben voor de financiële sector.
Maar het verval was al eerder ingezet, meldde onderzoeksjournalist Ton de Jong in een serie ‘Groot geld op Curaçao’ eerder in deze krant. Decennialang was Curaçao hét belastingparadijs, of dé draaischijf voor internationale handel. Inmiddels is het weggezakt op dergelijke lijstjes, aldus De Jong. Niet alle hoop is vervlogen, want, zegt de specialist: ,,Hopelijk kan Curaçao met de trust een nieuw product op de markt zetten.”
Op pagina 11
‘Trust’ een product
voor de NL-markt


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.