PS-leider spaart lokale vakbondsleiders niet
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Partijleider van Pueblo Soberano (PS) en oud-premier Ben Whiteman haalt uit naar wat hij een ‘nest van corruptie’ noemt bij PdVSA en de door deze Venezolaanse staatsoliemaatschappij gerunde Refineria Isla Curaçao toen hij regeringsleider was. Ook de lokale vakbonden krijgen er van hem van langs.

benwhitemanBernard ‘Ben’ Whiteman was medicus en werd later politicus. Whiteman volgde Ivar Asjes als premier op die in augustus 2015 aftrad nadat zijn eigen partij het vertrouwen in hem had opgezegd. Hij bleef minister-president tot aan de verkiezingen van oktober 2016.
De ‘corrupte figuren’ van PdVSA hier te lande hebben samen met enkele vakbondsleiders voorkomen dat Whiteman samen met president Nicolás Maduro van Venezuela een oplossing voor Isla vond, zo moet uit zijn woorden worden opgemaakt. Whiteman sprak onlangs voor de achterban van PS.
De premier van destijds had naar eigen zeggen al vergaande voornemens met Maduro voor de aanleg van een pijpleiding tussen het Venezolaanse vasteland en Curaçao, waardoor de Isla-raffinaderij op Venezolaans gas zou gaan draaien. Er zou een Memorandum of Understanding (MoU) worden getekend. Curaçao zou daarbij vrij zijn geweest op zoek te gaan naar een strategische partner in verband met de financiën, nodig voor de aanzienlijke investeringen. Al in die tijd had Whiteman kennis van de mogelijkheden met China, wellicht doelend op Guangdong Zhenrong Energy (GZE) waarmee hij in september 2016 - te midden van allerlei stakingsacties bij Isla - afspraken schriftelijk vastlegde.
Whiteman was daarvoor afgereisd naar Caracas, waar hij was uitgenodigd om het PdVSA-hoofdkwartier La Campiña te bezoeken, maar eenmaal ter plaatse naar zijn zeggen werd ‘verstoord’ in zijn pogingen om met resultaat huiswaarts te keren. Hij ontmoette er de minister van Oliezaken en ‘de vicepresident die bevriend is met de vakbonden hier’.
Maar als hij nu terugkijkt op dat bezoek kan hij niet anders dan constateren dat hij toen feitelijk enige tijd (Whiteman bleef enkele dagen weg, red.) in gijzeling zat in de Venezolaanse hoofdstad. Hij begrijpt daarom ook waarom president Maduro toen enkele van zijn erewachten naar Whiteman had gestuurd om hem tot aan de luchthaven in verband met terugkeer naar Curaçao te beveiligen.
Whiteman zou ook een persoonlijke ontmoeting moeten hebben gehad met Maduro. Dat is echter niet doorgegaan omdat pogingen daartoe werden gedwarsboomd. Het is dus anders dan wat bijvoorbeeld minister Suzy Camelia-Römer (PIN) onlangs zou hebben gezegd, namelijk dat Whiteman in Caracas niet werd ontvangen. Dat is onjuist, meldt de PS-leider.
Er werd daar door anderen een stokje voor gestoken. En feit is dat degenen die een onderhoud tussen Whiteman en Maduro hebben tegengehouden later zijn gearresteerd of nog altijd op de vlucht zijn. Alles bij elkaar zitten wel 65 topfunctionarissen van PdVSA achter de tralies, waaronder twee ex-ministers van Oliezaken. Aldus de voorman van Pueblo Soberano tegenover de PS-aanhang.
Whiteman legt ook nadrukkelijk een verband met de Curaçaose vakbonden en de staking(en). In die tijd was Luis Rivas directeur van Refineria Isla, weet de ex-premier nog (zijn volledige naam is Luis Beltrán Rivas Molina en hij trad in augustus 2014 aan; één van zijn bazen in Venezuela was Asdrúbal Chávez, een neef van wijle president Hugo Chávez, red.).
En Rivas was nogal close met de leiders van de bonden, want - zo herinnert Whiteman zich nog - hij stelde de directiekamer beschikbaar aan de vakbonden om er te vergaderen. Ook leden van de oppositiepartijen (waaronder MFK van Gerrit Schotte, die een nauwe band onderhield met Asdrúbal Chávez, red.) konden er volgens Whiteman doen en laten wat zij wilden en mochten het Isla-terrein op, om vervolgens de zittende premier allerlei verwijten te maken.
De raffinaderij is/was een nest vol corruptie, herhaalt Whiteman. ,,De corruptie is er zo geïnstitutionaliseerd dat het iets normaals is geworden.” Zijn persoonlijke ervaringen laten geen andere conclusie toe. Hij betreurt het, want volgens de PS-leider had Maduro grootse plannen om met het gasleidingproject de economie van zowel Venezuela als die van Curaçao een enorme ‘boost’ te geven.
Whiteman sprak deze woorden voor het programma van PS. Ook de ochtendkrant Èxtra tekende de woorden op. Het programma is via Facebook terug te zien.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.