Willemstad - ‘Politiek carnaval’. Zo werden de feestelijkheden rond het indienen van de verkiezingslijsten bij Kranshi gisteren omschreven door nieuwsgierige omstanders en bezoekers aan de dienst Publieke Zaken. De verkiezingscampagne is met deze folkloristische dag nu echt van start gegaan.
Een golf van hitte en herrie golft over Kranshi, wanneer rond 13.00 uur de aanhangers van Partido Nashonal di Pueblo (PNP) het terrein verlaten en die van coalitiepartner Pueblo Soberano (PS) aankomen. De PS-menigte houden plakkaten omhoog met daarop de foto van Helmin Wiels. Ook prijkt zijn gezicht op hun witte shirts, met daaronder ‘Hustisia’ (gerechtigheid, red.) geschreven. Het is duidelijk dat de in 2013 vermoorde politicus anno 2016 nog nadrukkelijk aanwezig is. Een aantal aanhangers draagt ook een bouwvakkershelm met daarop de tekst ‘Under Construction’. Volgens PS-Statenlid Elmer Wilsoe zijn met de afgelopen twee regeerperiodes de ‘funderingen van het huis Curaçao’ gelegd en wil de partij de komende vier jaar aan de ‘inrichting en meubilering’ werken. De grote afwezige bij PS tijdens de optocht is premier Ben Whiteman, die uit veiligheidsoverwegingen niet aanwezig kan zijn.
Op straat wachten de in het wit-bruin gehulde volgers van Pro Kòrsou (PK), de nieuwe partij van oud-premier Ivar Asjes. De PS-groep roept naar PK en vice versa, beide partijen proberen elkaar te overstemmen door zo veel mogelijk geluid te produceren. Op de trap richting de registratiezaal maakt Asjes het victorieteken richting de camera’s. Beneden scanderen de aanhangers zijn naam.
Rond 14.00 uur doet Movementu Patriótiko Adelanto Sosial (PAS) van Charles Cooper zijn intrede, een parade met goudkleurige - en Curaçaose vlaggen en met jonge meisjes die zich losjes voortbewegen op de tumbamuziek. Terwijl Cooper en cohorten in de gekoelde zaal op de eerste verdieping grapjes maken met de leden van het Hoofdstembureau, dansen de PAS-meisjes buiten onvermoeibaar verder in de brandende zon.
De grootste paradewagen is van Movementu Futuro Kòrsou (MFK), en is duidelijk bedoeld om te imponeren. Alle aanhangers zijn in het wit gekleed en het lachende gezicht van de politiek leider prijkt op ieder shirt. De vrouwen op de verkiezingslijst, waaronder nummer twee Jacinta Constancia en Sylvia Schotte op nummer elf, zijn in traditionele Curaçaose kledij getogen. De mannen hebben een strohoedje op. Oud-premier en politiek leider van de MFK, Gerrit Schotte, wordt door de pers bestormd, nog voordat hij het terrein van Kranshi heeft bereikt. Op slippers en met een lange maisstengel en Curaçaose vlag in de hand en geflankeerd door zijn partner Cicely van der Dijs, beweegt hij zich onder luid gejuich door de menigte. ‘Ku MFK tur tur’ (Alles met MFK, red.) scanderen de mensen.
Kòrsou di Nos Tur (Curaçao van ons allemaal, red.), een van de nieuwkomers bij de verkiezingen, meldt zich als voorlaatste groep van de dag. Op plakkaten staan geen korte slogans, maar drie lange verkiezingsbeloften gekalkt: ‘stoppen met stroom en water afsluiten’, ‘duizend nieuwe banen in zes maanden’ en ‘de pensioenleeftijd blijft 65’. Partijleider en zakenman Amparo dos Santos maakt voor de camera’s een dansje met zijn partijgenoten, zwetend en zwierend, voordat hij zich richting de registratie beweegt.
Als laatste arriveert Partido PAIS. Het is een plechtige optocht, onder begeleiding van de traditionele tonen van de kachuhoorn en karkoschelp. Justitieminister Nelson Navarro en zijn ambtsgenoot van Bestuur, Planning en Dienstverlening (BPD), Etienne van der Horst, lopen ook mee en partijleider Alex Rosaria spreekt de pers toe. Opvallend aan deze laatste optocht is dat er vlaggen in schitteren van over de hele wereld, waaronder die van Nederland, de Verenigde Staten, Suriname, Brazilië, Portugal en enkele Afrikaanse landen. Zowaar zwaait er ook een Curaçaos vlaggetje mee.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.