Van onze correspondent
Den Haag - De vaste commissie Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer zal op zoek moeten naar een nieuwe voorzitter. Met het vertrek van Alexander Pechtold uit de politiek, verliest de commissie een ervaren voorzitter die veel weet van de Caribische delen van het Koninkrijk en daar ook een band mee heeft.
Pechtold was van maart 2005 tot juni 2006 minister van Koninkrijksrelaties. Het begin was stroef. Legendarisch is dat hij bij zijn aantreden de hoofdstad van Aruba niet wist te noemen. Maar hij haalde die achterstand snel in en bouwde krediet op.
De eilanden behielden ook na zijn aftreden een speciale positie in het politieke leven van Pechtold. Hij bezoekt ze niet alleen als lid van de commissie Koninkrijksrelaties, maar vooral op Curaçao is hij vaak voor vakanties.
Sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen, in maart vorig jaar, is Pechtold voorzitter van de commissie Koninkrijksrelaties. Wie hem daarin opvolgt is nog niet bekend.
De D66-voorman maakte zijn vertrek uit de Tweede Kamer zaterdag bekend, tijdens het najaarscongres van zijn partij in Den Bosch. Pechtold was sinds 2006 de politiek leider van de democratische partij en boekte grote successen. Maar zijn imago liep schade op door perikelen in de privésfeer. Ook doet zijn partij - een van de vier coalitiepartners - het tegenwoordig slecht in de peilingen.
Volgens Pechtold zouden persoonlijke aanvallen geen rol hebben gespeeld in zijn besluit om af te treden. ,,Er is altijd gedoe”, zei hij tijdens het congres. Bovendien zou de politiek leider al in maart deze knoop hebben doorgehakt. ,,Ik had mezelf tot doel gesteld de partij weer terug te krijgen in een kabinet, daar waar we de invloed van onze kiezers het beste kunnen aanwenden. Nu zit D66 weer in een kabinet met partners waar we goed zaken mee kunnen doen. We vinden compromissen en dat is bijna een zeldzaamheid in de huidige politiek.”