Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Niet warme exotische Caribische eilanden zoals Curaçao zijn de grote belastingparadijzen of tax havens, maar vooral de Europese Unie (EU) en de Verenigde Staten (VS) zijn de belangrijkste hedendaagse fiscale toevluchtsoorden.
Een nieuw rapport van pressiegroep Tax Justice Network (TJN) werpt een heel ander beeld op de zogeheten misstanden en stelt dat het systeem van ‘blacklisten’ door de EU en de VS (lees: de rijke ontwikkelde landen) faalt. Nog geen 1 procent loopt via als ‘tax haven’ bestempelde (eil)landen.
In een interview met het gezaghebbende persbureau Reuters zegt TJN-directeur Markus Meinzer dat de zwarte lijst van de belastingparadijzen van de EU ‘er niet in slaagt om 99 procent van de financiële geheimhouding die lidstaten bedreigt te detecteren’.
De grootste bron van ‘financiële geheimhoudingsdiensten’ voor bedrijven en particulieren in de Europese Unie is te vinden in Amerika en in de EU zelf. TJN publiceerde zondag de Bilateral Financial Secrecy Index.
De VS staan bovenaan de lijst van leveranciers van financiële geheimhoudingsdiensten, die 4,7 procent van die diensten leveren aan EU-organisaties, terwijl vier EU-lidstaten - Nederland, Luxemburg, Duitsland (twee keer zo groot als Panama, dat wereldwijd een ‘reputatie’ heeft) en Frankrijk - in de top 10 staan. Zwitserland, Hong Kong en Taiwan staan ook hoog op de lijst, merken de onderzoekers op.
Het rapport bekritiseert het EU-beleid, dat een zwarte lijst hanteert van zogenoemde ‘niet-coöperatieve belastingjurisdicties’, ook wel belastingparadijzen genoemd, buiten de EU.
Ook Curaçao heeft ermee te maken: eind juni jaste het parlement, de Staten, van Curaçao onder meer de Landsverordening reparatie preferentiële belastingregimes erdoor. Dat moest nog die maand gebeuren om te voldoen aan de normen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) en de gevreesde ‘blacklisting’ te voorkomen.