Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft, zodra de laatste bestelling binnenkomt, weer een maand voorraad aan medische materialen. Leveranciers zijn betaald en de bestellingen zijn de deur uit.
Dat heeft algemeen directeur Anthon Casperson gistermiddag tijdens een presentatie aan de pers laten weten. Dat gebeurde in het bijzijn van zorgmanager Arnoud Boesten en algemeen secretaris Susanne Pendjol-Klarenbeek van Sehos en minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN).
Casperson sprak de hoop uit dat, na de acute maatregelen die de Sehos-directie heeft genomen, tijdens het overleg met de medisch specialisten later op de middag zou worden besloten om behalve acute zorg, ook weer normaal electieve en poliklinische zorg aan te bieden. Het materiaaltekort was het enige agendapunt van het overleg.
Van de 7,5 miljoen gulden aan voorschotten die het ziekenhuis sinds 28 juni in drie tranches van 2,5 miljoen heeft ontvangen van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) is het grootste deel (6,5 miljoen) gebruikt om de schulden bij leveranciers te betalen. Dat heeft de weg vrijgemaakt om de noodzakelijke bestellingen te doen en weer een minimale maandvoorraad van geneesmiddelen en medische - en verzorgingsmaterialen op de plank te hebben liggen.
Het gaat om 91 procent (2.778) van alle artikelen (3.064) in de magazijnen van het ziekenhuis. Op 17 juli voldoet de voorraad van 34 procent van de materialen voor medische zorg (946 artikelen) niet aan het vereiste maandminimum. Om de voorraden weer op peil te brengen moest voor bijna 3 miljoen aan artikelen worden besteld bij 95 leveranciers.
De Sehos-directie heeft regelmatig overleg met het Medisch Stafbestuur over de veiligheid en kwaliteit van de patiëntenzorg, maar toch werd op zeer korte termijn besloten om alleen nog acute zorg te leveren. Dat heeft veel onrust veroorzaakt onder patiënten. Casperson heeft daar begrip voor maar zegt dat de directie niet voorbij kon gaan aan de zorgen die de medisch specialisten op 28 juni in een brief aan de Sehos-directie hebben geuit. Het stafbestuur kan ‘gevraagd en ongevraagd’ advies geven. De beslissing om alleen nog acute zorg te bieden, komt voort uit een cumulatie van tekorten aan materialen en middelen, problemen met apparatuur en onderbezetting van personeel. ,,Het is eerst a, dan b, dan c”, zegt Casperson. ,,Totdat niet meer aan de normen kan worden voldaan.”