Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Ik voer geen enkele strijd”, zegt minister Suzy Camelia-Römer (PIN) van Gezondheid, en daarmee primair politiek verantwoordelijk voor het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos), in reactie op het hoofdredactioneel commentaar ‘Patiënt slachtoffer’ van deze krant gisteren.
Daarin wordt gesteld dat er op de hoogste niveaus een strijd wordt gevoerd, een krachtmeting, tussen de top van het ziekenhuis, de ministers van Gezondheid en van Financiën en de medische staf.
Camelia-Römer: ,,Ik heb samen met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gezorgd voor 7,5 miljoen voorschot in totaal, om het onmiddellijke probleem op te lossen. Ik heb reeds op 28 juni 2018, toen ik door het Sehos-bestuur over het materiaaltekort werd geïnformeerd, verzocht om het overzicht van de benodigde financiële middelen.”
Dat was met het oog op een onmiddellijke en daarnaast óók structurele oplossing, vervolgt de bewindsvrouw. ,,Ik heb nog diezelfde dag alle instanties bij elkaar gezet, GMN (Gezondheid, Milieu en Natuur, red.) en ook het ministerie van Financiën, de MRT (Ministeriële Regisseur en Toezichthouder voor het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda, red.) en het Sehos, en daarnaast de Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) en de SVB gesproken.”
Voor de onmiddellijke benodigdheden zijn, aldus Camelia-Römer, derhalve voorschotten ter beschikking gesteld. ,,Het overzicht van benodigdheden - en dus de daaruit voortvloeiende benodigde middelen - verzocht ik voor de rest van dit jaar, 2018, en voor het jaar 2019.” Er wordt volgens de minister hard gewerkt aan het overzicht dat zij nu ‘anytime verwacht’.
,,Ik geef Sehos de tijd omdat ik een rationele oplossing nastreef”, aldus de minister, die sinds mei 2017 is belast met de gezondheidszorg, waar het bestaande ziekenhuis Sehos een zeer belangrijk en bepalend deel van uitmaakt.
,,Als ik het goed begrijp, komt er deze week een oplossing; er was deze week een gesprek tussen het Sehos-bestuur en de medische staf, en er is een vergadering van de vereniging opgeroepen.” Wat het Antilliaans Dagblad verneemt, is dat er voor vandaag eind van de middag een vervolgspoedmeeting is gepland over het materiaaltekort.
,,Naar de patiënten heb ik onmiddellijk geïnformeerd en verzocht rekening te houden met hun gezondheidstoestand, om hen uit te zenden als dat nodig is”, zegt de minister over de situatie van patiënten die wachten, aangezien momenteel alleen acute operaties worden uitgevoerd en zogeheten electieve ingrepen worden aangehouden. ,,Ook daar begreep ik dat er vanuit Sehos is gevraagd om de uitzending aan te houden. Als er al sprake is van een machtspelletje, dan zeg je dus dat de reden ‘veiligheid van de patiënt’, zoals opgevoerd door de specialisten, niet waar is. Ik ga er in vertrouwen van uit dat het de zorg voor de patiënt is dat hen drijft.” Indien er machtspelletjes gespeeld worden, is het volgens Camelia-Römer goed om na te gaan wie dat doet, ‘want ik doe er zeker niet aan mee’.
Het redactioneel commentaar in deze krant sprak niet van ‘machtspelletjes’, maar van een ‘krachtmeting’. ,,Samen voeren ze de druk op, waarbij ze elkaars geduld tarten. Echter, met de patiënt als slachtoffer; misschien zelfs wel als ‘menselijk schild’. Dit is onmenselijk, zeker voor patiënten die kennelijk onvoldoende acuut zijn maar toch wel doodsangsten uitstaan”, zo becommentarieerde deze krant, waar de minister dus op reageert.
Camelia-Römer tot slot: ,,Met de mogelijke tekorten van Sehos is de overheid heel serieus bezig, met de hulp van het MRT-team (onder leiding van Stanley Betrian, red.), om het ziekenhuis bij te staan het financiële gedeelte in kaart te brengen.”
Na publicatie van het commentaar van het Antilliaans Dagblad zijn er verschillende medisch specialisten die instemmend reageren: ,,Uw krant haalt de woorden uit de mond”, zegt één. ,,Goed stuk. Ergens moet er nu een kentering komen. We modderen al jarenlang aan, sinds onze ‘waste bestrijder’ die zijn handtekening zette onder het minibudget”, doelend op waste bestrijder Javier Hernandez, voormalig directeur Sehos.
Er is ook een medisch specialist die een belangrijke nuance maakt: ,,De patiënt wordt niet als schild gebruikt, of om paniek te zaaien. We doen het juist vóór de patiënt, dat het ‘for once and for all’ voor hun beter gaat. Dat de Raad van Bestuur geen ‘balls’ heeft om naar buiten te treden, is hun probleem.”