Van een onzer verslaggevers

Willemstad/Caracas - Duizenden arbeiders van Petroleos de Venezuela SA (PdVSA) ontvluchten het bedrijf. Bij kantoren van PdVSA in Venezuela staan rijen werknemers die hun ontslag willen indienen, zo meldt persbureau Reuters

pdvsa

Van januari 2017 tot en met januari 2018 zouden meer dan 25.000 werknemers het oliebedrijf de rug hebben toegekeerd. PdVSA rapporteerde in 2016 ruim 146.000 mensen in dienst te hebben.Een arbeider van PdVSA vertelde aan Reuters dat bij een kantoor van het oliebedrijf in de staat Zulia een bordje was opgehangen met de boodschap: ,,Wij accepteren geen ontslagbrieven.” De exodus duurt echter onverminderd voort. Volgens vakbondsleider Ivan Freites is het aantal afzwaaiers de eerste maanden van dit jaar zelfs sterk toegenomen. ,,Het is niet te stuiten”, zegt de vertegenwoordiger van personeel van Venezuela’s grootste raffinaderijen op het schiereiland Paraguana.Onder degenen die nu vertrekken zijn veel ingenieurs, managers en advocaten - hoger opgeleide professionals die moeilijk te vervangen zijn in de huidige economische crisis, zo verklaren buitenlandse experts tegenover Reuters. 
Ceo van Petroleos de Venezuela SA Manuel Quevedo maakte vorige maand met vertegenwoordigers van de Amerikaanse oliemaatschappij Chevron een rondgang langs raffinaderijen in het land. Daarbij negeerde hij een grote groep arbeiders die het werk had onderbroken om met hem praten. Quevedo gaf zijn chauffeur opdracht om door te rijden, de werknemers beduusd achterlatend. Ze hadden het met de directeur willen hebben over de deplorabele staat van het oliebedrijf.Vakbondsleider Jesus Tabata, die op een boortoren in de Orinoco Belt werkt, merkt op, dat Quevedo niet uitstapte om geen lastige vragen te hoeven beantwoorden. ,,Het is gemakkelijker voor hem om vol te houden dat alles oké is - en ons als slaven door te laten pezen voor een hongerloontje.”PdVSA en het ministerie van OIie onthouden zich van commentaar. Bestuurslid en regeringsgezinde vakbondsvertegenwoordiger Wills Rangel erkent wel dat het verlies van talent een groot probleem is voor het bedrijf. Meer en meer werknemers vertrekken sinds de omvang van de financiële problemen van PdVSA en de kelderende bedrijfsresultaten zich hebben geopenbaard, en ellende teweegbrengen in de van olie-export afhankelijke economie van het land, resulterend in hyperinflatie en voedseltekorten.Quevedo - een minder bekende voormalige minister van Volkshuisvesting die in de plaats is gekomen van twee directieleden die gevangenzitten voor het aannemen van smeergeld - heeft de sfeer nog meer verpest, volgens meer dan twintig bronnen die Reuters heeft gesproken. Bij zijn aantreden zou Quevedo vele trouwe werknemers hebben ontslagen en er bij het resterende personeel op aan hebben gedrongen om collega’s aan te geven die geen aanhangers zijn van Maduro. Hij zou militairen topfuncties binnen PdVSA hebben gegeven, en de sfeer van een kazerne hebben gecreëerd.Quevedo heeft het aan de stok gehad met Venezuela’s vicepresident Tareck El Aissami. Toen El Aissami in februari van dit jaar een vicevoorzitter benoemde bij de afdeling van PdVSA die toeziet op joint ventures met buitenlandse bedrijven, liet Quevedo deze man uit zijn kantoor verwijderen en arresteren. Quevedo is bevriend met Diosdado Cabello, vooraanstaand lid van de Socialistische Partij, zo verklaren bronnen tegenover Reuters. ,,Er is een strijd gaande tussen Diosdado en Tareck om de controle over de olie-industrie”, zegt Hebert Garcia, een voormalige generaal in het leger die met Maduro brak en het land ontvluchtte. De politieke onrust en exodus van werknemers van het staatsoliebedrijf vormen een bedreiging voor het bewind van Maduro, dat van olie afhankelijk is voor negentig procent van de inkomsten uit export. De olieproductie in het eerste kwartaal van dit jaar is, met 1,6 miljoen vaten per dag, de laagste in 33 jaar tijd.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.