Lokale landbouwers blijven met hun oogst zitten.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) heeft zich de woede op de hals gehaald van lokale tuinders die door import van komkommers en paprika’s uit de Dominicaanse Republiek worden gedupeerd.

import
,,Kòmkòmber en promentòn zijn er lokaal in overvloed”, zegt Elly Joubert van stichting Soltuna.
Diverse supermarkten op het eiland hebben de groenten uit de Dominicaanse Republiek ingekocht, waardoor de lokale oogst ligt te bederven of als veevoer wordt gebruikt. De tuinders die zijn aangesloten bij de Stichting Ontwikkeling Land- en Tuinbouw Nederlandse Antillen (Soltuna) kunnen daar inmiddels geen groene paprika en komkommer meer afzetten. In de sorteerhal van Soltuna in De Savaan staan kratten met overgebleven paprika’s opgesteld. ,,Wij hebben bij het ministerie navraag gedaan of er ontheffing is verleend voor import, en zo ja, wat daarvan de reden is. Maar we hebben nog geen antwoord gekregen”, zegt Joubert.
De producten uit de Dominicaanse Republiek zijn een week geleden in de haven van Curaçao aangekomen en afgeleverd bij supermarkten verspreid over het eiland. Bij voldoende lokaal aanbod dienen groenten van Curaçao echter voorrang te krijgen. MEO beschikt over een lijst van lokaal geteelde gewassen en verleent normaliter alleen ontheffing van het verbod op import als er sprake is van tekorten, om aldus de voedselzekerheid te kunnen garanderen. Indien blijkt dat MEO in dit geval geen ontheffing heeft verleend, is er sprake van illegale aanvoer en afname. Hier wensen de agrariërs ook duidelijkheid over te krijgen.
Stanley Tokaay heeft namens tuinders op Bándabou navraag gedaan bij MEO, maar evenmin uitsluitsel gekregen. ,,Ik heb contact gezocht met de coöperatie van tuinders op Bándariba,” zegt hij. ,,Er is inmiddels een brief aan de minister opgesteld. Wij ondersteunen dit, en dat geldt ook voor de kunukero’s van de coöperatie Hato.” Maandag zal de brief de minister bereiken. ,,We wachten de reactie af”, zegt Tokaay.
Leden van de coöperatie van agrariërs op Bándariba (Koaba) beklagen zich erover dat de door de overheid sinds 1997 vastgestelde inkoopprijs voor komkommer door een aantal supermarkten niet wordt gerespecteerd. In plaats van 1,50 gulden per kilo zou de agrariërs momenteel slechts 0,75 cent worden geboden, terwijl de komkommer in de winkel wel voor de normale prijs van 2,75 per kilo aan de klant wordt aangeboden. Bij een supermarkt is komkommer momenteel in de aanbieding voor 1,80 gulden. Volgens twee landbouwers die vooralsnog anoniem wensen te blijven is er momenteel sprake van ‘dumppraktijken’.
Navraag bij lokale tuinders leert dat momenteel een paar honderd tuinders op Curaçao gedupeerd zijn. ,,Voor de mensen die van de oogst moeten leven, is het een ramp. Zij hebben aan het eind van de maand elk een paar duizend gulden minder aan inkomsten”, zo verklaart een van de leden van Koaba. De minister van Economische Ontwikkeling was gisteren niet bereikbaar voor een reactie.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

No Tags found.