Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De 76-jarige Hennie van Rey, die afgelopen dinsdag in Zwolle tot anderhalf jaar cel werd veroordeeld voor het witwassen van geld, is betrokken bij het vleesschandaal op Curaçao.
In het bedrijf dat op naam staat van zijn dochter, Dricoma Trading Company nv, gevestigd in Suffisant, werd vorig jaar ruim 22.000 kilo bedorven vlees van voedselgroothandel Hector Henriquez aangetroffen. Het vlees werd bij Dricoma ‘verstopt’ om aan controle te ontkomen, zo vermoedt het multidisciplinaire inspectieteam van het ministerie van Economische Ontwikkeling (MEO) en het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN). De inspecteurs troffen ook bewerkte vleesproducten, vis en aardappelen aan die over de datum waren. Sommige producten al meer dan negen jaar.
De veroordeelde Hennie van Rey is bedorven vlees en het bewerken daarvan niet vreemd. Als eigenaar van de groothandel in vlees en vleeswaren Castimex bv in Roermond heeft hij 2,8 miljoen euro aan biljetten weggestopt in kiprollades, om deze vanuit Rotterdam via Aruba naar Venezuela te brengen. Die kiprollades maakt hij door het opsparen van wat hij noemt ‘kippengruis’, in feite overblijfselen van de verwerking van kip tot worst en andere producten met onherkenbare ingrediënten. Dat afval vermengt Van Rey met slagroom en brengt het aan de kook. Zo ontstaat een brei die hij in een vleespers stopt en tot een rollade bindt. Hij heeft de methode zelf bedacht, en maakte de rollades ook zelf, op zijn vrije zondagen, zo vertelt Van Rey aan rechercheurs, nadat hij in 2015 op Aruba tegen de lamp is gelopen.
In container ‘CXRU1536797’ op de boot Hellas Reefer in de haven van Barcadera op Aruba worden in juni 2015 onder een lading ‘leverworstjes’ de kiprollades met daarin ruim 2,8 miljoen euro cash geld gevonden. Van Rey bevindt zich dan op Aruba, hij is de container met ‘kipcash’ achterna gereisd om erop toe te zien dat zijn vleeswaren door de Arubaanse autoriteiten goed worden afgehandeld. Hij heeft regelmatig contact met zijn kameraad Ramon Helgers die op Aruba het restaurant Madame Janette runt. Van Rey, eigenaar van Del Rey Apartments in Noord op Aruba, is een bekende gast in het restaurant en drinkmaat van Helgers. Beiden weten niet dat ze door justitie worden afgeluisterd.
De Amerikaanse justitie heeft Ramon Helgers en handlanger Rupert Genser, ook Arubaan, al een tijd in het vizier naar aanleiding van een groot drugsonderzoek. De Amerikaanse rechercheurs zoeken contact met het grensoverschrijdend politieteam (GPT) in Nederland, en nu luisteren rechercheurs in zowel Nederland als Aruba de gesprekken tussen Van Rey en Helgers af. Dit leidt tot beider aanhouding en de vondst van de stapel kipcash.
Drie weken na zijn aanhouding wordt de leiding van vleesgroothandel Castimex bv van Hennie van Rey overgedaan aan Monica Wilhelmina Gwendolin van Rey, vijftig jaar oud, geboren in Roermond. Tijdens de behandeling van de witwaszaak, in 2016 voor de rechter in Zwolle, zegt Van Rey dat hij nog de eigenaar is van Castimex, maar dat hij het management van het bedrijf heeft overgedaan aan zijn dochter. Dat meldt dagblad De Limburger, die verslag doet van het proces in de rechtszaal.
Het toeval wil dat dochter Monica Wilhelmina Gwendolin van Rey ook bestuurder is van Dricoma Trading Company nv op Curaçao. Hennie van Rey is de man achter Dricoma, zo tekende Vigilante op uit de mond van de advocaat van het bedrijf tijdens de behandeling van een rechtszaak van Dricoma op 6 februari jongstleden op Curaçao.
Manager Mike Posner van Dricoma zegt de familie Van Rey niet te kennen. Hij houdt vol dat het bedrijf ‘niets verkeerds heeft gedaan’. En dat Dricoma een bedrijf is ‘dat koelfaciliteiten aan derden verhuurt, en niet verantwoordelijk is voor de goederen van klanten die bij Dricoma worden opgeslagen’. Zo heeft Posner tegenover het Antilliaans Dagblad verklaard naar aanleiding van de vondst van de tienduizenden kilo’s bedorven vlees, vleeswaren, vis en aardappelen van Hector Henriquez.
Volgens de bedrijfsomschrijving van Dricoma in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel Curaçao doet het bedrijf aan de Kapiteinsweg echter meer dan alleen huren, verhuren, kopen en verkopen van koel- en diepvriesruimten en het bewaren van producten. Als bedrijfsactiviteit staat ook geregistreerd het ‘kopen, verkopen, importeren en exporteren, verwerken en verhandelen van vlees, vleeswaren en aanverwante artikelen’. Evenals deelname in bedrijven met een soortgelijk doel.
Volgens Posner was er vorig jaar op social media sprake van ophitsing. ,,Er wordt gesproken over 22.000 kilo vlees dat in beslag is genomen omdat het vlees niet goed zou zijn. Dat klopt niet, het betrof een probleem met de labels, de etikettering van het vlees”, aldus Posner destijds. ,,Dit vlees is niet door de autoriteiten in beslag genomen, u kunt gerust zelf komen kijken. Het vlees is ook niet afgeschreven of afgekeurd. De documenten om het probleem met de labels op te lossen, moeten nog uit het buitenland komen.”
De inmiddels gedetineerde Hennie van Rey is de oudere broer van Jos van Rey (72), politicus, die veertien jaar lang voor de VVD lid was van de Tweede Kamer. Tevens was hij wethouder in Roermond en had hij sinds 2011 een zetel in de Eerste Kamer. Die zetel en het wethouderschap moest hij opgeven toen bekend werd dat hij zich had laten omkopen, de geheimhoudingsplicht in de sollicitatieprocedure voor de nieuwe burgemeester had geschonden en 'rommelde' met stempassen en volmachtsbewijzen.
In december vorig jaar is Jos van Rey in hoger beroep veroordeeld tot een jaar voorwaardelijke celstraf. Het gerechtshof in Den Haag acht bewezen dat de Limburger zich schuldig heeft gemaakt aan corruptie, stembusfraude, lekken van vertrouwelijke informatie en witwassen. Volgens het Hof was een onvoorwaardelijke celstraf eigenlijk op zijn plaats, maar de rechter hield rekening met de hoge leeftijd van de verdachte. Eerder was 240 uur werkstraf opgelegd.
Broer Hennie van Rey, zo is duidelijk geworden in de rechtbank, maakte al vanaf augustus 2013 kipgruisrollades. Sinds die maand zijn er tien transporten van Castimex naar Aruba gegaan, waarvan zeven met ‘kip’. Over twee kipcash-transporten heeft Van Rey een bekentenis afgelegd. In een van de politieverhoren heeft hij bekend dat hij voorafgaand aan de 2,8 miljoen euro een bedrag van 4,5 miljoen euro naar Aruba heeft verscheept.
Van Rey verklaart dat hij door een contact op Aruba gevraagd werd om het geld te verpakken. In de rechtszaal beweert hij dat hij er nooit bij had stilgestaan dat het geld mogelijk verdiend was met criminele activiteiten. Van Rey nam geld dat hij in de kiprollades stopte aan van de 71-jarige Aquiles C. Die reisde met supermarkttassen vol biljetten van Amsterdam naar Roermond. Tonnen euro’s heeft hij zo vervoerd. Waar de rest van het geld vandaan kwam, wordt nog onderzocht. Aquiles C. heeft, ook al omwille van zijn hoge leeftijd, een jaar voorwaardelijke celstraf en 240 uur werkstraf gekregen. Medeplichtig aan het witwassen bleek Diana P. (50), vriendin van Van Rey. Zij kreeg vijftien maanden celstraf, waarvan tien voorwaardelijk.
Op 20 maart aanstaande volgt op Curaçao de uitspraak van het hoger beroep van EWT (Europe West Indian Company nv) in de zaak die Dricoma tegen het bedrijf aanspande, en waarin Dricoma bijna een miljoen gulden aan huurverhoging eist, met terugwerkende kracht over een periode van tien jaar. EWT had in november 2002 een leaseovereenkomst met Dricoma getekend voor een vriescel, voor een bedrag van 23.000 gulden per jaar. EWT heeft dit bedrag elk jaar betaald.
Tien jaar na het tekenen van het contract ontvangt EWT een brief van Dricoma, waarin deze stelt dat door de stijging van de gasolieprijzen de huur verhoogd is, met terugwerkende kracht, en dat de achterstand in huur 996.934 gulden bedraagt - wat neerkomt op een jaarlijkse huurverhoging van enkele honderden procenten. Daarbij brengt Dricoma ook een contractuele vertragingsrente van 480.794 gulden in rekening.
De rechter heeft EWT veroordeeld tot betaling, maar over een periode vanaf 10 juli 2007, met matiging van het indexeringspercentage over het jaar 2009. De door Dricoma gevorderde rente hoeft EWT niet te betalen, behalve de wettelijke rente met ingang van 30 juni 2015.
De leaseovereenkomst was opgesteld door een jurist van Dricoma. EWT had zich bij het aangaan van de overeenkomst niet laten bijstaan door een jurist, en heeft artikel 3 van de overeenkomst verkeerd geïnterpreteerd. Daaruit vloeit voort dat het bedrijf alsnog enkele tonnen moet betalen voor het gebruik van een vriescel die, zo voerde EWT in de rechtszaal aan, regelmatig niet goed functioneerde. Tussen 2012 en 2015 zou de vriescel herhaaldelijk niet goed hebben gekoeld.